Вести

Ђорђевић: Приватници да следе државу, да не отпуштају раднике

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић, изјавио је да отпуштање радника без основа и слање запослених на неплаћен одмор без њихове сагласности представља кршење радног права и поручио да ће сви послодавци који то раде бити кажњени, а да ће држава стати иза радника који се нађу у таквој ситуацији.

Ђорђевић је, поводом навода да је од увођења ванредног стања велики број запослених у приватном сектору добио отказ или послат на неплаћено одсуство, рекао да Закон о раду јасно дефинише права, обавезе и поступање послодаваца и да постоји низ мера које могу да предузму у ванредном стању, али да отпуштање радника без основа и слање на неплаћене одморе представља кршење закона.

"То се не односи само на стално запослене, иста права имају и радници са уговорима на одређено и уговорима о привремено повременим пословима", рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је апеловао на послодавце да следе пример државе и да не отпуштају раднике и не смањују им плате током ванредног стања.

"Нека издрже, неће ово довека да траје, а у интересу државе је да када све прође наша привреда добије замајац и настави тамо где је стала" , рекао је Ђорђевић.

Упитан о наводима да су од увођења ванредног стања у Kрагујевцу, на пример, отпуштене десетине радника у угоститељству и туризму или су послати на неплаћене одморе, а на питање коме они могу да се обрате, Ђорђевић је поновио да послодавац не може да пошаље радника на неплаћено без његове сагласности радника.

"Они који су изубили посао могу да се обрате Националној служби за запошљавање како би добили накнаду", рекао је Ђорђевић.

На констатацију да се грађани жале да не раде шалтери и да не могу да се пријаве Националној служби за запошљавање те да остају без здравстевног осигурања, Ђођевић је рекао да шалтери нису радили у петак због мера које је увела Влада Србије, али да ће од понедељка почети електронско пријављивање.

Упитан да ли ће пуну зараду примати запослени који раде од куће јер имају децу млађу од 12 година, Ђорђевић је рекао да то зависи од решења којим је регулисано њихово одсуство са радног места и нагласио да се рад од куће плаћа.

"Тако да нема бојазни да ће било ко остати без зараде за тај период. Не постоји начин да се такав рад третира, а да не буде плаћен, у зависности од решења, да ли је то 100, 80 или 60 одсто", навео је Ђорђевић.

Напоменуо је да је за запослене који су у самоизолацији важно да имају решење надлежног органа да су у самоизлоцаији на основу којег ће им бити плаћено одсуство.

На опаску да многи послодавци нису обезбедили заштитну опрему радницима у пекарама, маркетима... Ђорђевић је подсетио да је дужност и обавеза сваког послодавца да брине о безбедности и здрављу на раду сваког радника и апеловао да такве послодавце пријаве инспекцији за рад.

"Уверен сам да ће се од данас све променти јер нам стиже помоћ од Kине којој се захваљујем у име Владе Србије. Заштитна средства и материјал ће од понедељка свима бити на располагању" , рекао је Ђорђевић.

 

У понедељак исплата дечијег и родитељског додатка

Ђорђевић је најавио да ће у понедељак бити исплаћен дечији и родитељски додатак и навео да се разматра могућност да се социјална помоћ корисницима старијим од 65. година исплаћује на кућну адресу.

"У понедељак ће бити исплаћен дечији и родитељски додатак и тако ће бити сваког следећег месеца, обезбеђена су финансијска средства за све накнаде које исплаћује Министарство", рекао је Ђорђевић.

Он је рекао да се разматра могућност исплате новчане социјалне помоћи корисницима старијима од 65. година на кућну адресу и да ће у понедељак о томе разговарати са представницима „Поште Србије" како би се избегле ситуације као у Kикинди, жаришту коронавируса у Србији, где је у петак велики број грађана стајао у реду испред поште да би подигли социјалну помоћ.

"Вероватно су се уплашили да ће пошта бити затворена или да неће бити превоза... Али,од понедељка ћемо размотрити другачији начин исплате", нагласио је Ђорђевић.

Додао је да ће свим корисницима аутоматски бити продужени захтеви за продужење социјалне помоћи док траје ванредно стање, будући да шалтерске службе не раде.

Упитан о ситуацији у геронтолошким центрима, министар је рекао да је "стање нормално", да нема заражених коронавирусом и да је у петак испоручено 65.000 маски за кориснике центара у целој Србији.

"Данас очекујемо испоруку средстава за дезинфекцију подова и просторија, а од понедељка ће бити још чешће испоруке", навео је Ђорђевић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва