Вести

Ђукановић: Треба озбиљно схватити покушај атентата на председника

Бројна питања су се отворила након сазнања да је на председника Републике Србије Александра Вучића планиран атентат који је требало извршити у првој половини фебруара ове године. Као особа која стоји иза тога означен је одбегли вођа црногорског кавачког клана Радоје Звицер, али су се наметнула питања - ко је још повезан у планирању ове криминалне операције, из које земље и са каквим политичким утицајем? Мафија је покушала да се свети, да ли ће успети?

Гост "Усијања" био је Владимир Ђукановић, члан Председништва Српске напредне странке.

"Ово је нешто што је врло озбиљно. Министар унутрашњих послова је рекао да је информација потекла од међународне полицијске организације, као што је Европол. Са друге стране добијена је информација од једне земље чланице Европске уније. То више није безазлено. Звицер је један од ретких који је побегао, а има и један огранак људи из Београда, који су побегли", рекао је Ђукановић.

Ђукановић истиче да држава треба да се позабави обрачунавањем са људима из нашег система безбедности.

"Сам Звицер да то изврши без подршке неке службе или државе, која је ангажовала службу, то ми је тешко да поверујем. Да бисте ликвидирали неког функционера, морате да имате озбиљну логистику. Да бисте имали логистику, морате да имате заврбоване људе унутар система. Мора неко да прати кретање председника, колико има људи у обезбеђењу. То без неког из нашег система безбедности шансе немате да извршите. Мени је значајније да се наша држава обрачуна са људима из нашег система, који су, немам никакву дилему, укључени у овако нешто", рекао је Ђукановић.

Ђукановић је повезао изборе у Мађарској и Србији, који се одржавају истог дана, 3. априла.

"Људи овде мало слабије прате шта се дешава. Игром случаја, тако се наместило, Божија воља, истог дана су избори и у Мађарској и у Србији. Европска унија све чини да сруше Виктора Орбана, а самим тим покушавају у пакету да се сруши и Александар Вучић. То би им био дупли подухват. Зато се изазива и криза у Црној Гори, где се покушава да се врати, претпостављам, у неком облику ДПС", истакао је Ђукановић.

Ђукановић истиче да је јасно да Вучић има подршку јавности.

"У Србији је јасно да Александар Вучић ужива подршку јавности", додао је Ђукановић.

"Сада је јасно зашто су те полицијске структуре пратиле и њега, и брата, и дете, и прислушкивале гомилу његових сарадника", рекао је Ђукановић.

"Може да се претпостави која је земља Европске уније која је пренела информацију о планираном атентату, али ако министар унутрашњих послова то није рекао, не бих ни ја. Хвала тој земљи, чланице Европске уније", рекао је Ђукановић.

Ђукановић истиче да је ова информација велики изазов за националну безбедност.

"Председника штити контраобавештајни апарат. Док обавештајни прикупља информације. Претпостављам да је ово за њих велики изазов. Ми имамо веома ружно искуство. Уколико постоје људи из нашег система безбедности који су одавали информације о кретању председника Републике, који су прислушкивали телефоне, ти људи треба да буду ухапшени. Било би добро да се открије ко су ти људи и да они буду процесуирани. Чисто сумњам да то све може без људи из нашег система, ај да не буде да су из нашег система, али су наши људи, људи који овде живе ", додао је Ђукановић.

Ђукановић је рекао да опасност увек постоји, али да остаје питање ко и преко кога жели да то изврши.

"Нема дилеме да опасност увек постоји. Питање је ко и преко кога то жели да изврши", истакао је Ђукановић.

 

 

Извор: ТВ Курир