Вести

Ђурић: Нема блокаде камиона, дићи глас против блокада Приштине

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић демантовао је наводе премијера Албаније Едија Раме да су камиони са таблицама тзв. Косова блокирани на административној линији.

Ђурић је истовремено позвао све у региону да дигну свој глас против нових блокада које је од јутрос увела влада у Приштини, а која захтева да Београд призна независност Косова.

"Не постоји било каква блокада проласка камиона према централној Србији на административним прелазима. Постојала је мера везана за забрану кретања за време полицијског часа због корона вируса, из које смо пре два дана изузели камионе са основним намирницама и за Албанце са КиМ. И до пре два дана они су се кретали нормално када није полицијски час. На нашу иницијативу сада то могу да чине у било које доба", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, власти у Приштини траже да институције Србије на свим сертификатима и документима, уместо процедура које су предвиђене споразумима са ЕУ, пишу Република Косово и да Србија и формално-правно почне да третира Косово као другу државу, јер у супротном "жито неће проћи".

Ђурић је то рекао поводом навода албанског премијера Едија Раме који је од председника Србије Александра Вучића тражио да преко административног прелаза пропусти теретне камионе са регистарским таблицама такозваног Косова.

Неопходна је, указује Ђурић, хитна реакција ЕУ на такозване мере реципроцитета, а не, како је рекао, ћутање и окретање главе.

"ЕУ је гарант споразума који се данас крше и има одговорност за њихово спровођење у тренутку када је цео свет угрожен епидемијом. Неодговорност Приштине не сме да наиђе на ћутање и претварање да је све уреду", написао је Ђурић и додао да нико не треба да се заварава да је то пут у наставак дијалога.

 

 

 

Извор: Танјуг