Вести

Ђурић: Озбиљан приступ Србије, Приштина саму себе искључује

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић рекао је да је српска страна током два дана техничких разговора у Бриселу изнела бројне аргументе везане за судбину несталих Срба, отворила питање повратка расељених особа и размотрила питања економских инвестиција ЕУ у регион.

Ђурић наводи и да је приштинска страна "одбила да учествује у другом дану разговора" посвећених економској сарадњи, али и највљује могући наставак техничког дијалога већ у наредним данима.

"Србија још потражује на стотине убијених и киднапованих које је терористичка ОВК отела. Чињеница је и да 212 654 лица још увек живи протерано са својих огњишта од чега 196 хиљада на подручју Централне Србије, а да Приштина за 20 година није направила ни помак да би цифра од 1,9 одсто одрживог повратка била померена на боље", рекао је Ђурић.

Ђурић наводи да је делегација Београда током првог дана техничких разговора указала на то да нико није одговарао за ратне злочине почињене над Србима.

"Јуче након састанка као делегација отишли смо у цркву Светог Саве овде у Бриселу да одамо пошту убијеним жетеоцима у Старом Гацком како бисмо и на тај начин међународној јавности у Бриселу указали да нико за злочине над Србима није одговарао", напомиње Ђурић.

Када је реч о другом дану експертских разговора у Бриселу он је требало да буде посвећен економској сарадњи Београда и Приштине, али је делегација Приштине одбила да учествује на том састанку.

Ђурић наводи да је са представницима Европске комисије српска страна сама разговарала о плану инвестиција од преко 12 милијарди евра подршке за Западни Балкан у наредних 7 година.

"Као озбиљна и одговорна страна уз присуство озбиљних експерата ми смо послали најбољу могућу слику о одговорности и озбиљности Србије у приступу овом дијалогу и жељи Србије да се питања решавају на миран начин. Са друге стране не могу рећи да су сви учесници имали једнако озбиљан и одговоран приступ", поручио је Ђурић.

Ђурић је са жаљењем констатовао да је премијер привремених институција у Приштини Авдула Хоти "у политичком смислу покушао да подметне клипове у точкове разговора у Бриселу износећи неистините тврдње о њиховој садржини и карактеру".

"Ови технички разговори о питањима несталих особа, расељних и економској сарадњи, уз жаљење што приштинска страна није хтела о економској сарадњи озбиљније да разговара, су имали за циљ да се ситуација сагледа, нормализује и реши у највећој могућој мери. Лажи о некаквом разговору о признању Косова само су у функцији дневне политике у Приштини", наглашава Ђурић.

На питање да прокоментарише изјаву Хашима Тачија и Авдула Хотија који су из Приштине поручили да не желе да дијалог са Србијом "спуштају на техничке расправе", Марко Ђурић је рекао да је ту Србија да покаже озбиљност и одговорност у разговорима, а не да "баца политичке бомбе и даје неодговорне изјаве".

Ђурић је навео да су лидери прштинских институција упозорени од највиших ЕУ званичника да се не баве пропагандом и измишљањем тема за дневнополитичку употребу већ да разговорима приступе на озбиљан начин.

"Озбиљан и одговоран приступ Србије и председника Вучића овим разговорима се цени и уважава од земља чланица, а Приштина саму себе искључује из дијалога и разговора. Ми смо ту да озбиљно, конструктивно и што је више могуће транспарентан начин решавамо проблеме", закључује Ђурић.

Ђурић је најавио да ће се у нарадених неколико дана постићи договор о наставку техничких разговора шо би се могло догодити већ следеће недеље у Бриселу.

"Видећемо да ли након изјава званичника из Приштине постоји спремност за наставак дијалога", поручује Ђурић.

Ђурић додаје да је делегација Београда током претходна два дана поново покренула и питање спровођења договора о Заједници српских општина и других споразума од значаја за српски народ.

Ђурић наглашава да и код представника ЕУ постоји спремност да се до сада постигнути споразуми, укључујући и споразум о ЗСО, спроведу.

"За нас је веома важно што ће се у Бриселу у наредном периоду наставити са радом на спровођењу споразума о ЗСО. Приштина неће побећи од обавеза, а ЕУ је гарант свега договореног", рекао је Ђурић.

 

 

Извор: Танјуг