Вести

Ђурић: Србија ће наставити да пружа подршку Републици Српској

Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама г. Марко Ђурић одликован је у Бањалуци орденом Његоша III реда,а изјавио је да је то одликовање велико признање и за њега лично и за све оно што је Србија радила на Косову и Метохији у периоду док је он био на челу Канцеларије за КиМ и као преговарач у дијалогу између Београда и Приштине.

"Драго ми је и због мојих ћерки које ће једног дана моћи да анализирају и сагледавају оно што смо ми радили у том периоду, па можда и оне пожеле да наставе ту нит наше борбе за коју верујем да је вишегенерацијска", рекао је Ђурић после уручења одликовања у Бањалуци, где се обележава 30 година постојања Републике Српске.

Ђурић је народу Републике Српске пожелео јачање економије, као и јачање унутрашњег и међународног положаја, а Србији да настави да пружа подршку Републици Српској у складу са свим међународним актима и Дејтонским споразумом.

Ђурић је истакао да је Србија последњих неколико година уложила значајна финансијска средства у обнову школа, инфраструктуре, здравства у Републици Српској.

"И у наредном периоду у складу са Уставом Србије и већинским опредељењем српског народа та подршка ће се наставити", рекао је Ђурић.

Републици Српској је пожелео и много успешних деценија мирног и мирољубивог развоја.

Ђурић је истакао и да у протеклих 30 година постојања Републике Српске никада није било лако и да је њен опстанак увек био суочен са искушењима и притисцима, некада унутрашњим, а некада спољашњим.

"Али константне жеље нашег народа на овом подручју је да се Република Српска очува, константа жеља Србије је да подржи то настојање и ту тежњу која је уписана и у Дејтонски споразум и у Устав ове земље и нема разлога да се са тако нечим не настави", рекао је Ђурић.

Уверен је, како каже, да Србија константно демонстрира своју посвећеност стабилности у региону, као и да својим економским значајем и развојем доприноси и развоју Републике Српске и јачању атрактивности читавог региона.

Када је реч о односима Србије и САД, Ђурић је рекао да ће Србија наставити интензивно да улаже у унапређење својих односа са Америком и истакао да у Београду постоји политичка воља да ти односи у наредном периоду буду све бољи и да економска размена расте.

"Радимо на унапређењу политичке инфрастуктуре Србије у Вашингтону која је деценијама, након распада бивше Југославије, била помало запуштена, нисмо имали зграду амбасаде. Ових дана финализујемо куповину новог објекта српске амбасаде која је на само километар од Беле куће", рекао је Ђурић.

Такође, како је рекао, ради се и на проширењу српског кокуса у САД, додајући да су сусрети у протеклих годину дана са представницима Конгреса, из Стејт Департмента и других огранизација, успели да прошире свест о настојањима Србије да мирољубиво настави свој развој, да допринесе регионалној стабилности, да унапреди економске односе са Амерком и да створи једну нову парадигму српско-америчких односа.

Истиче да остаје још пуно посла када је реч о промени перцепције и слике Србије и српског народа у најширој америчкој јавности.

"На томе ћу наставити да радим и у овој години. Морамо да наставимо да мењамо имиџ Србије, да стварамо једну позитивну слику, да представимо слику, да представимо Србију онаква каква јесте - земља која се убрзано развија, која има најбржи привредни раст у Европи, која гради 10 ауто-путева, која доприноси стабилности, која је загледана у будућност и поносна на прошлост, и која је један драгоцен део мозаика односа у Европи и трансатлантских односа", закључио је Ђурић.

 

 

Извор: Танјуг