Вести

Ђурић: Србија ће знати да заштити свој народ на КиМ

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић окарактерисао је данас пребројавање српских гласова под маскама на КиМ као "нечувену манифестацију расизма која би морала да наиђе на гласнију осуду у целој међународној заједници".

Ђурић је рекао да је у Приштини на делу "шовинистичка фарса" уперена против воље српског народа на изборима и "циркус" у коме као да је српски глас заражен "вариолом вером", као да су сви Срби кужни па се њихови гласови броје у маскама које су последњи пут у јужној српској покрајини виђене за време те епидемије.

Према његовим речима, то показује један шовинизам невиђеног степена, цинизам и спремност да се оде корак даље у обрачуну са Србима.

"Мислим да не можемо да будемо задовољни док од релевантних европских и међународних институција не будемо добили одговоре на питања која ових дана поставља и председник Вучић, а то је јесмо ли ми Срби кужни или смо можда тровачи или било шта друго урадили да заслужимо такав третман да се српски гласови броје у маскама и комбинезонима као да смо оболели од вариоле вере", рекао је Ђурић.

Ђурић је оценио да горе и више расистичке поруке у политичком животу у савременој Европи није било.

То, према његовој оцени, показује да се неко страховито уплашио српског јединства и решености да се остане у политичкој вези са Србијом.

Зато сваког дана и Албин Курти и многи други "понављају патолошке поруке против Срба на КиМ, изигравајући непрекидно виктимизацију самоалбанског народа".

Ђурић је подсетио да је на КиМ било десетине хиљада убијених и 247.000 протераних Срба, хиљаде спаљених и 80.000 још узурпираних српских кућа...

Како је рекао, политичко вођство у јужној српској покрајини постало је "пијани брод без кормилара" и Курти гура и Албанце и све друге који живе на КиМ у провалију и сукобе.

"Ово је упозорење да имамо посла са јако опасним људима и јако опасном ситуацијом и наша жеља је да међународна заједница обузда дивље шовинисте пре него што буде прекасно", рекао је Ђурић.

 

Курти је безбедносна претња стабилности у региону

Патолошка опседнутост Аљбина Куртија Србијом и Србима представља растућу безбедносну претњу стабилности у региону, рекао је Ђурић.

Очигледно је да се Курти не зауставља, а његова мржња и шовинизам добијају нове манифестације са циљем прогона Срба са КиМ.

"Моја порука Аљбину Куртију је да не сања етнички чисто Косово, да се окане патолошке фиксације према Србима, да не покушава да надомести одсуство сваке политике и перспективе за све грађане на КиМ мржњом према Србима и Србији", навео је Ђурић.

Ђурић је оценио да политика, коју тренутно заступа Курти, води у провалију све становнике јужне српске покрајине.

Додао је да ће Србија знати да заштити свој народ и од Аљбина Куртија и од, како је рекао, психопатских настојања да Срба на КиМ више не буде.

"То што неко сања обнову ''С С Дивизије Скендерберг'' и мисли да до краја може да реализује фашистички пројекат велике Албаније, преко леђа Срба на КиМ, тај филм неће гледати", поручио је Ђурић.

Према његовим речима, Курти пред очима целог света прети миру и стабилности, а његово понашање не наилази на адекватне осуде међународне заједнице.

Међутм, то не значи да Курти неће бити спречен у остваривању својих намера које су веома опасне по цео регион, рекао је Ђурић и још једном упозорио Куртија "да се не игра са ватром".

 

Забрана уласка Козарева на КиМ је кршење договора

Забрана уласка на територију јужне српске покрајине Душану Козареву из Канцеларије за КиМ, још један је доказ нетрпељивости према свему што је српско на Косову и Метохији, изјавио је Ђурић.

Ђурић је рекао да Козарев није ишао у политичку, већ хуманитарну мисију, наводећи да је трогодишњем дечаку Сави из Шилова требало да односе играчке које му је обећао приликом претходне посете.

Требало је, према Ђурићевим речима, Козарев да посети и друге Савине вршњаке и да оде до Грачанице и тамо посети школе и Дом културе.

"Њему то није омогућено, иако нема ниједног прописа који би могао да му ускрати право да се слободно креће. Напротив, забрана да се слободно креће представља кршење договора који дуже од деценије стоје на снази, а постигнути су под окриљем и уз гаранцију ЕУ", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, забрана представља још један атак на везе српског народа са државом, покушај да се Србија истисне и у хуманитарном смислу створи немогућа ситуација за српски народ.

Ђурић је оценио да је то континуитет политике шовинизма и да је неопходно да европске институције и да међународно присуство на КиМ спречи такво понашање.

Додао је да је веома штетно и опасно што нико из Брисела не реагује на забране уласка на КиМ, подсетивши да је пре неколико дана једној сликарки из Београда забрањено да излаже своје слике у Косовској Митровици, а Црвеној звезди да игра фудбал са другим Србима на северу КиМ.

Ђурић је упитао да ли је то та Европа за који се они залажу и европска будућност коју поједини политичари државама у региону обећавају.

"Чему служи сав тај силан Кфор, Еулекс, Унмик, Брисел, Федерика Могерини, Маја Коцијанчић, чему сви заједно служе", упитао је Ђурић који је закључио да је забрана уласка Козареву велика срамота.

 

 

Извор: Танјуг