Вести

Ђурић: Србија и САД на прагу редефинисања односа

За амбасадора Србије у Сједињеним Америчким Државама именован сам у веома важном тренутку, јер смо на прагу могућег редефинисања српско-америчких односа, који би, и поред непријатељства из блиске прошлости и несугласица које и данас имамо о неким важним питањима, требало да се врате на колосек старог пријатељства и савезништва. У интересу је Србије да поправи свој имиџ у америчком друштву и политичком естаблишменту и да успостави нове канале сарадње са највећом војном, политичком и економском силом света. То није одступање од наше званичне политике неутралности, већ је реч о употпуњивању те политике – рекао је у разговору за „Политику” нови амбасадор Србије у Америци Марко Ђурић.

* Влада Србије именовала вас је за новог амбасадора Србије у САД. Када идете у Америку?

- Добијање амбасадорског агремана је процес који може трајати и неколико месеци, посебно у САД, где је та процедура прилично сложена. Такође, сваки новоименовани амбасадор Србије дужан је да пред надлежним домаћим институцијама објасни на који начин намерава да брани интересе државе у иностранству. Спреман сам да отпутујем оног часа када сви ти процедурални кораци буди учињени, али то сасвим сигурно неће бити сутра или наредне седмице. Предстојећи период у Београду искористићу да обавим бројне консултације и да се на најбољи могући начин припремим за задатке који ми предстоје.

* На челу канцеларије за КиМ били сте више од седам година. Шта сматрате да су највећи успеси вашег рада на овом одговорном месту?

- Највећи успех је свакако то што смо очували какав-такав мир, јер могло је веома лако да буде и другачије. Друга ствар на коју сам посебно поносан јесте политичко уједињење и консолидација Срба на КиМ, а само они који су у томе учествовали могу да знају колико је то био тежак и захтеван задатак. Не би било пристојно да сам себе хвалим, али резултати мог тима су били изванредни, јер не могу се избројати зграде, куће, јавни објекти које смо изградили или реконструисали у протеклих седам година. Све то пише у извештајима о раду, црно на бело, и може се видети у сваком српском селу на КиМ. Највећи резултат, међутим, није материјалне природе. У периоду у којем сам био на челу канцеларије на КиМ, наши људи у покрајини су из атмосфере дефетизма и готово безнађа поново израсли у један поносан и снажан колектив. Далеко од тога да тврдим да сам за то ексклузивно заслужан, али на томе сам свакако вредно и предано радио.

* Када сте почели с радом у владиној канцеларији, у каквом стању су били косметски Срби – политички и безбедносно?

- Толико је тога у међувремену учињено да ми је тешко и да се сетим колико су ниске биле полазне позиције. Затекао сам наслеђене споразуме који су Србији потпуно везивали руке на Косову и Метохији. Срби на Космету су били такорећи препуштени сами себи, посвађани и разједињени, остављени на милост и немилост албанском политичком естаблишменту, који је српске политичке представнике куповао ситним привилегијама и третирао их као пуку декорацију. Над главом нам је као мач висила претња нових масовних чинова насиља и протеривања. Данас су Срби кадри да се политичким средствима и једним гласом боре за свој положај и интересе на Косову и Метохији, социјална и економска слика је из темеља промењена и мислим да бисмо, да није повремених инцидената и сталних покушаја укидања српских права, могли да говоримо о потпуно сигурној и здравој перспективи опстанка нашег народа у покрајини.

* Како коментаришете податак да косовски Албанци више од седам година нису формирали Заједницу српских општина?

- Албанци, и то све њихове странке на Косову и Метохији, имају опсесивну потребу да Србе избришу као политички, демографски и економски фактор. Заједница српских општина (ЗСО) је осмишљена управо као гаранција опстанка и развитка Срба на терену, али Албанци, нажалост, верују да им управо то није у интересу. Реч је о једном заосталом етноцентричном поимању друштва у којем нема места за друге и другачије и, да тога нема, Албанци би успели да сагледају да је просперитет Срба на КиМ и у њиховом интересу. Бојим се да ће још много воде протећи Лабом и Ситницом док се та фундаментална болест друштва на КиМ не излечи. Они би волели да од Београда добију признање, и то не као неко грађанско и отворено друштво, већ као друштво које почива на идеји потпуне албанске доминације, као друштво у коме нема места ни за кога, ни за један други народ и ни за једну другу културу осим албанске. Таква очекивања су, најблаже речено, нереална.

* Да ли ће ЗСО бити формирана упркос опструкцијама Приштине?

- Пред нама је очито тежак период надгорњавања и с Албанцима на КиМ и са њиховим иностраним спонзорима и бићемо последњи који ће да посежу за једностраним актима и поништавањем свега онога што је у протеклим годинама допринело томе да нормализација буде процес који тече и који се повремено чак може и осетити на терену. Али када браните основне услове за постојање и голи опстанак, онда не можете увек да будете стидљиви и неодлучни у избору начина борбе. Надам се да до тога неће доћи и да ће разум превладати и у Приштини, али и на неким другим местима.

* Каква је безбедносна ситуација на Косову и Метохији?

- Ситуација у Нагорно-Карабаху је, верујем, отрезнила и оне који су били подсмешљиви према нашим сталним упозорењима да је КиМ и даље буре барута које може да експлодира уколико се њиме неодговорно рукује. На Кавказу се разбуктава озбиљан ратни сукоб и то је сад далеко од пограничне чарке. Без дијалога, без политичких контаката, без сталних настојања да се ситуација унапреди, макар симболично, то би у блиској будућности била и наша реалност. На КиМ и данас постоје бројни дестабилизирајући фактори: екстремне исламистичке групе, криминални кланови, политички екстремисти свих врста, социјално-економска ситуација је на ивици да експлодира. Бојим се да смо ми у Београду често свеснији опасности и спремнији да пожаре гасимо пре него што се разбукте него представници дела међународне заједнице, који у Приштини стварају слику о самопроглашеном Косову као некаквом балканском пијемонту демократије и земљи којом тече мед и млеко.

* Вас ће на челу канцеларије наследити Петар Петковић?

- Петра познајем дуги низ година. Осим што смо неколико година и формално били сарадници у борби за Косово и Метохију, ми смо и добри пријатељи. Реч је о часном, паметном и предузимљивом човеку који се овим послом бави из најдубљих родољубивих побуда. Канцеларија за Косово и Метохију остаје у сигурним и поузданим рукама, а наш народ на КиМ ће у сваком смислу моћи да се ослони на њега. Петар Петковић ће, осим тога, имати добар и поуздан тим сарадника и апсолутну подршку и владе и председника Вучића, што ће му сигурно олакшати посао, који бих описао као мукотрпан.

*Ви то најбоље знате, провели сте стотине дана на рундама техничких преговора у Бриселу.

- Често сам те разговоре поредио са неком дугопругашком атлетском дисциплином. Неретко је то за мене био маратон, такмичење које изискује најбољу могућу физичку спремност, али менталну дисциплину и издржљивост. Знали смо некада данима да преговарамо о једној речи и понекад би ме те вишедневне рунде дијалога потпуно исцрпеле. У таквим ситуацијама снагу вам даје свест о томе да сте на бранику виталних интереса свог народа и државе. Волео бих да сам био успешнији у стварању топлије климе и већег узајамног поверења у тим разговорима, јер ми смо на неки начин били и пионири у промени образаца понашања у српско-албанским односима, међутим, на другој страни никада није било много воље за тако нешто.

* Ускоро ће бити одржана седница председништва Српске напредне странке. Које одлуке очекујете да буду донете?

- Очекујем да врх СНС, као и увек до сада, донесе одлуке у најбољем интересу Србије и њених грађана и грађанки. У нашој странци одлуке се доносе у демократској атмосфери, а несугласице се, када их има, превазилазе аргументима. И у овом периоду неће бити другачије, посебно зато што су сви у Српској напредној странци свесни да је наша држава у једном деликатном, можда чак преломном, тренутку своје историје и уједињује нас поверење у политику и процене председника Вучића.

* Како ће се ваша породица навићи на ваше ново радно место?

- Моја породица је навикла да сам готово целодневно посвећен послу и у том смислу за моју супругу и ћерке ово неће бити нека велика промена. Већи проблем ће им сигурно бити промена окружења и одвајање од неких драгих и вољених људи. Али сигуран сам да им неће бити сасвим непријатно, јер ми смо прилично чврсто повезани и научили смо да једни другима будемо ослонац и подршка.

* Како сте се осећали када су вас терористи вукли по улицама Приштине?

- То је био јединствени случај у новијој историји да страна у преговорима ухапси и пребије преговарача друге стране. Ја сам преживео то малтретирање и спреман сам да га опростим, али га нећу заборавити, зато што у Приштини и даље полуге власти у рукама држе исти они који су то наредили, а такви људи су опасни и спремни на све. Разуме се да ми није било пријатно, али и у тренутку док се све то дешавало, бринуо сам више о томе шта се догодило нашим људима у Косовској Митровици, да ли је неко од њих тешко повређен или недајбоже убијен. Подносили су људи у српској политици и веће жртве од оне коју сам ја тада поднео и суочавање с агресијом је, бојим се, усуд у политици на овим просторима, али ми то покушавамо да променимо и победимо, стварајући једно боље и здравије политичко окружење, не само у Србији већ и у читавом региону.

* Какав је ваш однос с председником Србије Александром Вучићем?

- Ми смо колеге и саборци, али усудио бих се да га назовем и својим политичким учитељем или ментором. Имамо однос узајамног поверења и отворени смо један према другом, међутим никада не заборављам ко је старији и годинама и искуством и знањем и ко је тај кога су грађани непосредно изабрали да буде за кормилом наше државне лађе. Поносан сам што сам члан тима који предводи такав човек и државник.

* Како коментаришете нападе на друштвеним мрежама и исмевања појединаца да можда нисте дорасли месту амбасадора у САД?

- У политици је велика предност бити потцењен. Ако је некима лакше да верују да је стварна пројекција слике коју о мени покушавају да наметну, нека им буде. Спреман сам да са сваким од критичара упоредим знање, резултате у бављењу политиком, искуство у преговорима и имовину стечену за време вршења јавне функције

 

 

 

Извор: Танјуг/Политика