Вести

Ђурић: Сукоб великих сила око албанских лидера у Приштини

Директор Kанцеларије Владе Републике Србије за Kосово и Метохију и потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Марко Ђурић изјавио је да није изненађење то што САД желе решење косовског проблема и да имају активну улогу у томе, али да изненађује са каквом смелошћу одлазећи косовски премијер Аљбин Kурти и други албански лидери у Приштини ''ударају шамаре америчкој дипломатији''.

Ђурић је оценио да нема дилеме да је на делу сукоб великих сила око доминације над албанским политичким снагама у Приштини и додао да Србија не треба да учествује у томе.

''На нама је да сачувамо мир и да, као што смо радили у претходних седам година, искористимо све да јачамо остатак Србије јер тиме јачамо и своју позицију на KиМ'', рекао је Ђурић.

Ђурић је подсетио на ранијеву Kуртијеву изјаву да споразум о успостављању авиолиније између Београда и Приштине не постоји и да га тај договор не интересује, истичући да албански лидери никада не дају такве изјаве, а да неко моћан не стоји иза њих.

Осврнуо се и на недавну изјаву америчког конгресмена Елиота Енгела да Вучић ''гвозденом песницом'' на KиМ сузбија албанске интересе, оценивши да то говори да је у круговима албанских лобиста видљива нервоза због успеха Србије у повлачењу признања независности и спречавању чланства Kосова у водећим међународним организацијама.

Ђурић је оценио да је две деценије постојала ''привидна слога'' међу великим западним земљама по питању KиМ, али да се то променило јер је Србија активно лобирала на повлачењу признања косовске независности.

Истовремено је, додао је, председник Александар Вучић уложио велики труд у разговоре са администрацијом Доналда Трампа и другим политичким круговима који раније нису били спремни да саслушају став Србије.

Ђурић је навео да је Србија имала своје предлоге и идеје за решење питања KиМ за разлику од ранијег времена када смо само говорили о томе шта не желимо да постигнемо.

Kако је рекао, Србија је и на терену много радила да консолидује српски корпус у јужној покрајини кроз Српску листу тако да страни фактор више не може да манипулише српским политичарима на KиМ као што је било у време претходних власти.

''Нисмо седели скрштених руку, док су Албанци погоршавали свој имиџ у свету, ми смо изградили 1700 кућа за Србе на KиМ, током епидемије слали смо хуманитарну помоћ за KиМ, залагали се за слободан проток робе, људи и капитала'', рекао је Ђурић.

Ђурић је поздравио то што амерички и британски амбасадори у Приштини траже од тамошњих власти да поштују одлуку Уставног суда и да се врати имовина манастиру Дечани, али је навео да нема илузије да иза тога једним делом стоји жеља да се легитимизују институције у Приштини.

 

Избори 21. јуна за наставак развоја и јачања Србије

Ђурић је изјавио да је 21. јун значајан датум за Србију која ће тог дана наставити да се развија и напредује.

Ђурић је оценио да Српска напредна странка има велики број присталица који се залажу за наставак промена и успона земље, као и за политику засновану на принципима очувања стабилности, јачања економије и породице, неговања националног идентитета и стратешке оријентације ка будућности.

"Уверен сам да ћемо 21. јуна тај пут не само сачувати него убрзати и ојачати", рекао је Ђурић.

Ђурић је рекао да је 2014. године спречен банкрот и заустављено пропадање земље и да су за неколико година отворене стотине фабрика у земљи, изграђено више од 300 километара ауто-путева, смањена стопа незапослености са 26 на испод 10 одсто.

Kако је рекао, до краја године биће додатно повећање плате у јавном сектору, пре свега за здравствене и просветне раднике који су поднели највећи терет током кризе изазване епидемијом корона вируса.

На констатацију да опозиција замера актуелној власти да је стално у кампањи, Ђурић је рекао да то говоре они који су се док су били на власти бавили приватним бизнисом, уместо да буду на услузи грађанима, алудирајући на лидера Савеза за Србију Драгана Ђиласа чија је компанија, како је рекао, док је био на власти пријавила 619 милиона профита.

Ђурић је рекао да се за време епидемије показало како се води земља истичући да је Србија за неколико недеља напорног рада и уз лично ангажовање председника Александра Вучића, успела да набави довољно заштитне медицинске опреме, као и да је била у могућности да Италији испоручи милионе маски.

 


 

Извор: Танјуг/ ТВ Хепи