Вести

Ђурић: Вода у Новом Саду није штетна за здравље људи

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић рекао је данас да треба веровати релевантним институцијама, и нагласио да вода у Новом Саду није штетна за здравље људи.

"Као што нам је раније саопштењем Института речено да вода није штетна за здравље људи, тако пише и у извештају који смо доставили медијима. Он је и на сајту града. Ја сам увек за да струка каже о чему се ради", рекао је Ђурић на конференцији за новинаре.

Ђурић је додао и да су извештај потписала 34 еминентна стручњака, као и да би он као градоначелник знао да вода није била исправна.

"Спроводимо у дела налазе релевантних институција. Што се тиче предлога опозиције, волео бих од њих да чујем конструктивне предлоге, да доведу неког инвеститора, а не да презентујемо узорке из бунара", истакао је Ђурић.

Према речима Ђурића, након окончања кривичног поступка против директорке Института за јавно здравље Војводине Милене Табаковић, биће поднета пријава против свих који су дизали панику по питању воде у Новом Саду.

"Имамо скупштинску салу да дискутујемо и доносимо најбоља решења за грађане", закључио је Ђурић.

 

Ребалансом буџет града увећан за 5,1 милијарди динара, настављамо да развијамо Нови Сад

Ђурић је изјавио да је буџет тог града увећан за 5,1 милијарди динара, као и да град наставља да се развија.

Ђурић је на конференцији за новинаре уочи почетка 3. седнице Скупштине Града рекао да је извршење буџета Града за првих шест месеци на високом нивоу, као и да ће бити усвојене одлуке о додели станова за 32 породице и настављена реализација великог броја пројеката.

Према његовим речима буџет за 2024. годину утврђен је у износу од 42 милијарде и 787 милиона динара, а данашњим ребалансом буџет Града увећан је за пет милијарди и 168 милиона динара и износи 47 милијарди и 956 милиона динара, што представља, истакао је, увећање за 12,08 одсто.

"Текући приходи увећани су са 37,7 на З9,2 милијараде динара, а укупни приходи и примања Града порасли су са 40,2 на 44,9 милијарди динара, што је скоро два и по пута више него 2012. године, када су укупни приходи и примања буџета износили 18,6 милијарди динара. Раст буџетских прихода узрокован је растом привредних активности и растом броја запослених. У Новом Саду има 48.000 запослених више него 2012. године. Бољи живот Новосађана је кључ овог ребаланса", рекао је Ђурић.

Ђурић је рекао и да је веома задовољан и извршењем буџета за првих шест месеци ове године, као и да су укупни приходи и примања буџета од јануара до јуна, остварени у износу од 19 милијарди 49 милиона динара, што је 93,5 одсто у односу на буџетски план за 6 месеци.

"Такође, укупни расходи и издаци за перод 1. јануар - 30. јун извршени су од износу 16,6 милијарди динара, што је 73,7 одсто расхода и издатака за првих шест месеци текуће године, планираних у износу од 22,5 милијарди динара. На основу ових показатеља очигледно је да смо буџет испланирали добро, као и да су приоритети у погледу извршења буџета реално и добро постављени и извршени", рекао је Ђурић.

Ђурић је навео и неколико инвестиција које су реализоване током 2024. године, међу којима су спортски комплекс у Футогу, прва фаза бициклистичке стазе Нови Сад-Руменка-Ирмово -Кисач-Ченеј, пречистач отпадних вода у Руменки, изградња храма у Криловој улици, изградња атмосферске канализације од Института у Сремској Каменици до Роковог потока.

Како је додао Ђурић асфалтирано је више од 90 улица, у укупној дужини већој од 40 километара.

"У току су радови на изградњи колектора атмосферске канализације у Зони Север, а очекујемо да до краја године завршимо изградњу саобраћајница на Мишелуку ИИИ, где је већ завршена изградања атмосферске и фекалне канализационе мреже. У плану је да до краја године отпочнемо партерно уређење центра, изгрању Атлетског стадиона и дворане, као и изградњу јавног осветљења у насељу Боцке", рекао је Ђурић.

Као значајне тачке дневног реда, Ђурић је истакао и доделу станова борцима прве категорије, у Кисачкој улици број 55, као и предлог одлуке о додели стамбене подршке у Улици Момчила Тапавице, нагласивши да ће Град наставити да обезбеђује услове за бољи живот Новосађана.

 

 

 

Извор: Танјуг