Вести

Гашић: Народ који верује у своју војску је слободан

Пре него што Народној скупштини Републике Србије буде упућен предлог о укидању суспензије обавезног служења војног рока, јавност ће бити упозната са детаљима модела за који смо се определили, рекао је министар одбране у Влади Републике Србије Братислав Гашић.

"У петак, 20. септембра, организоваћемо приказ способности Војске Србије "Застава 2024" на Аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници, који ће бити отворен за све грађане. Биће ангажовано више од 6.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије, око 2.500 средстава наоружања и војне опреме и око 50 ваздухоплова. Посетиоцима ће бити презентована средства из развоја наше одбрамбене индустрије, као и савремено наоружање и војна опрема Војске Србије попут самоходних топ-хаубица "Нора" 155 мм, борбених оклопних возила "Лазар 3", МРАП, "Милош", дронова, хеликоптера Ми-35, Х-145М, модернизованих авиона "Миг 29 СМ", противваздухопловних ракетних система ФК-3, ХQ-17, "панцир", беспосадних возила "Мали Милош", као и бројна опрема специјалних снага.

Изузетно сам поносан на припаднике војске, претходних дана су се вредно припремали и сигуран сам да ће дати све од себе како би се представили у најбољем светлу. Позивам све грађане да тада дођу на аеродром у Батајници. Биће у прилици да виде велики број нових средства наоружања и војне опреме, присуствују приказу дела способности специјалних снага и Ратног ваздухопловства и ПВО и дефилеу јединица и лично се увере у њихову снагу, опремљеност и обученост. Ја знам колико Срби воле своју војску. Војска Србије, снажна и моћна, нашем је народу и понос и узданица. Кад народ види чиме све данас располажемо и шта све можемо, биће срећан и поносан", рекао је министар Гашић.

* Најављена одлука о увођењу обавезног војног рока занима све грађане, у каквој процедури и када ће она бити донета?

- Министарство одбране и Војска Србије у претходном периоду припремили су предлог више модела обавезног служења војног рока који су презентовани председнику републике и врховном команданту Војске Србије Александру Вучићу ради разматрања и опредељења одговарајућег модела. Као што је председник недавно и најавио, коначна одлука о враћању обавезе служења војног рока биће ускоро донета и разматра се да војни рок траје 75 дана. Пре него што Народној скупштини буде упућен предлог о укидању суспензије обавезног служења војног рока, јавност ће бити упозната са детаљима модела за који смо се определили. У потпуности подржавам доношење одлуке о обавезном служењу војног рока и сматрам да је то неопходни корак у изградњи одбрамбених потенцијала наше државе и отпорности друштва на бројне безбедносне изазове. Министарство одбране и Војска Србије предузели су мере на припремама, и уколико се донесе одлука о обавезном служењу војног рока, очекујемо прве регруте следеће године.

* Потписали сте уговор о набавци "рафала" вредан 2,7 милијарди евра, можда и највреднији у новијој историји Србије, како сте то лично доживели, да ли сте имали неких недоумица?

- Политичку основу за потписивање овог вредног и важног уговора створио је председник Александар Вучић пре свега пажљивом изградњом спољнополитичког кредибилитета наше земље, али и захваљујући његовим изузетним личним односима са председником Француске Емануелом Макроном. Потписивање уговора о набавци дванаест нових авиона "рафал" са пратећом опремом велики је успех за Министарство одбране, Војску Србије и нашу државу. Важно је истаћи да је битну улогу у преговорима са компанијом "Дасо" имао и министар финансија Синиша Мали. Сви ми заједно, предвођени председником Вучићем, били смо део тима који је за циљ имао да испреговара најповољније могуће услове за куповину тако софистицираног борбеног авиона. И у томе смо успели.

Као министар одбране веома сам поносан што ће набавка авиона "рафал" обезбедити дугорочну заштиту нашег ваздушног простора и допринети бољој безбедности наше државе и грађана. Одајем признање свим људима у Министарству одбране и Војсци Србије, у Ратном ваздухопловству, који су анализирали и разматрали све аспекте и дали велики допринос реализацији овако важне набавке. Процес преговора није био нимало лак, али када у тиму имате стручне и искусне професионалце, свака недоумица бива разјашњена и свака донета одлука чврсто утемељена на интересима одбране Републике Србије.

Невелики број земаља би се у данашње време усудио да реализује овакву набавку. Република Србија на челу са председником Вучићем и наша влада успеле су у томе. Показали смо да када водите паметну политику и паметно улажете новац, можете и јачати одбрамбене способности земље и радити на подизању стандарда свих њених грађана.

* Шта ВС предузима на подручју централне Србије у вези с напетошћу на северу Космета, може ли додатним залагањем код Кфора да их подстакне да ураде нешто више на заштити Срба на том подручју?

- Република Србија остаје посвећена мирном решавању свих питања кроз политички дијалог, с циљем бољег живота свих грађана на Косову и Метохији, уз заштиту свог суверенитета и територијалног интегритета и пуно поштовање Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација и Војнотехничког споразума. Са друге стране, представници привремених институција у Приштини чине све како би нарушили мир и изазвали ескалацију сукоба.

Низ једностраних потеза привремених институција у Приштини праћених континуираним порастом броја етнички мотивисаних инцидената усмерених према српском становништву изазива дубоку забринутост. Отворена провокација по питању блокаде зграде српских институција и најава отварања моста на Ибру у Косовској Митровици представљају директну и отворену претњу која има за циљ покретање новог таласа исељавања Срба из наше јужне покрајине.

Војска Србије сарађује са Кфором, одржавају се редовни састанци на свим нивоима током којих се разматра безбедносна ситуација на Косову и Метохији. Свакодневно размењујемо информације са међународним снагама и изражавамо забринутост због једностраних и циљно усмерених потеза привремених институција самоуправе у Приштини, којима се угрожава безбедност српског народа на простору Косова и Метохије.

Свакодневно указујемо на проблеме са којима се суочава наш народ и инсистирамо на предузимању мера против оних који се не придржавају међународних договора. То је механизам који примењујемо и који ћемо наставити да примењујемо. Сведоци смо да се полако однос неких земаља према привременим институцијама у Приштини мења, надам се да ће међународне институције имати жељу и снагу да се супротставе једностраним потезима Куртија и његове администрације.

* Припадници ВС налазе се у мисији Унифил на југу Либана, на граници са Израелом, где је свакодневна размена ватре. Да ли су безбедни?

- Учешћем у мировним операцијама Војска Србије доприноси светском миру и безбедности. Свакако да мировне операције носе и одређени ризик и зато се припремама за учешће придаје велики значај. Припадници војске увежбавају различите процедуре које наше мировњаке могу очекивати у конкретној мисији. Инцидент који се догодио 27. јула у мировној операцији Унифил у Либану је прво такво искуство за наше мировне снаге. Том приликом возило Војске Србије погођено је са неколико метака, а оклоп возила заштитио је војнике, тако да нико од ангажованих припадника патроле није повређен. Ми смо свакодневно у контакту са нашим припадницима који су ангажовани у мировним операцијама и упознати смо са свим дешавањима на терену. Припадници Војске Србије наставиће да задатке извршавају професионално и одговорно придржавајући се прописаних процедура и правила ангажовања у мултинационалној операцији водећи рачуна изнад свега о безбедности.

* Министар одбране сте у другом мандату, били сте на челу МУП-а Србије и БИА, да ли има нешто у систему одбране што би могло бити узор за цео сектор безбедности, а можда и друштво у целини?

- Сектор безбедности једне земље представља стуб њеног друштва. Ако народ има поверења у своју војску, полицију и остале снаге безбедности, он је слободан, а то је нешто што нема цену, полазна тачка сваког напретка. Током дугогодишњег рада на челу институција сектора безбедности Србије имао сам ту привилегију да будем окружен изузетним професионалцима и великим патриотама, али и велику обавезу да, заједно са њима, радим на додатном јачању сектора и очувању традиционално великог поверења грађана Србије у институције безбедности.

Министарство одбране, МУП и БИА имају својих разлика и у областима деловања и у начину функционисања, али заједничка им је велика преданост и посвећеност раду њихових припадника. Ти људи су професионалци, обучени и спремни да одговоре на сваки изазов који се постави пред њих. Наравно, свако у оквиру својих послова и надлежности. Њихов приступ послу, организација и жеља за усавршавањем својих способности и знања у циљу личног и колективног напретка, а самим тим и напретка целе Србије, јесте оно што би требало да буде узор свима нама и да се преслика у све сфере друштва.

 

Поштујемо међународне прописе у извозу оружја

* Какви су пословни резултати Одбрамбене индустрије у првом полугодишту и процене за ову годину, шта кажете на медијске извештаје да њени производи стижу до Украјине и Израела?

- За нас је од велике важности да предузећа Одбрамбене индустрије Србије остварују добре резултате, јер се Војска Србије великим делом опрема средствима наоружања и војне опреме са домаћег тржишта. Радимо на јачању и развоју наше наменске индустрије, зато и постоји инвестициони циклус Владе Србије за унапређење производних капацитета и освајање нових технологија у производњи савременог наоружања и опреме. Пословни резултати Одбрамбене индустрије Србије су у првих шест месеци ове године већи за 60 одсто него за исти период прошле године, те очекујемо да ова година буде рекордна по оствареним резултатима и да ниво новог уговарања буде више од милијарду долара.

Када је реч о извозу наоружања и војне опреме, с времена на време из разних центара моћи, а и од појединаца, по устаљеном клишеу, пласирају се злонамерне дезинформације са циљем да се науди нашој земљи и предузећима наше Одбрамбене индустрије. Морам да напоменем да наша земља поштује све међународне прописе у трговини и извозу наоружања и војне опреме и наставиће да производи и да продаје производе своје одбрамбене индустрије свима који су дозвољени крајњи корисници. Од отпочињања сукоба између Русије и Украјине није уговарана нити реализовала испорука било које врсте наоружања и војне опреме ниједној од зараћених страна и при тој позицији ћемо остати све док траје оружани сукоб између те две државе.

 

 

 

Извор: Политика