Вести

Гашић: Верујем само Вучићу

Свим душебрижницима који долазе са опозиционе деснице, а и са фолирантске левице, желим да поручим да ми њихова помоћ не треба, као што ми не треба помоћ ни од Томе Николића, поручује Братислав Гашић у ексклузивном интервјуу за Ало!
“Учинио сам велику грешку због које се искрено кајем и свестан сам свих последица”, каже у интервјуу који је дао за “Ало!” министар одбране Братислав Гашић.

Он на позицији министра чека да му премијер Алексадар Вучић пронађе замену после испада који је учинио према новинарки Златији Лабовић. Међутим, тврди да се протеклих дана појавило много “душебрижника” који га тапшу по рамену, а у чију добронамерност није потпуно сигуран.

- О мени не треба нико да брине и мислим да је ово само покушај рашчишћавања најближих Вучићевих сарадника, склањање људи који су му велики пријатељи и који су му апсолутно одани. Свим душебрижницима који долазе са опозиционе деснице, а и са фолирантске левице, желим да поручим да ми њихова помоћ не треба, као што ми не треба помоћ ни од Томе Николића. Велики сам пријатељ Александра Вучића и апсолутно сам му лојалан, волим Српску напредну странку и тако ће и остати - каже Гашић.

- Хоћете да кажете да неко жели да вас посвађа са Вучићем и удаљи вас од њега?
- Рекао сам вам шта сам имао. Не треба ми помоћ ни опозиције ни Томислава Николића. Потпуно верујем да ће Вучић, познајући мене, моје знање и елан за рад који имам, пронаћи адекватно место за мене.

- Чини нам се да је у јавности остала мала недоумица шта заправо мислите о одлуци премијера да вас смени. Шта кажете на то?
- Апсолутно сам свестан своје грешке и апсолутно подржавам одлуку премијера. СНС жели и овим да покаже свима какву Србију жели. Србију вредних и одговорних људи и тиме правимо разлику у односу на оне који су водили земљу до 2012. Разлика је у томе што свако од нас мора да сноси последице и за своје речи и за своја дела. Разговараћу са премијером и апсолутно му не замерам ништа на одлуци коју је донео.

- Да ли ће се о вашој одговорности разговарати и на страначким органима?
- То све зависи од премијера, односно у овом случају од председника СНС-а Александра Вучића. Сигуран сам да ће наћи најбоља решења и за све потпредседнике и остале људе који ће заједно са њим водити странку у наредном периоду. Битно је да је свако од нас свестан и својих резултата и својих грешака. Ако неко и у странци покрене то питање, спреман сам да дам своје одговоре. Мислим да ће ми ово што се десило оставити више времена да се бавим странком.

- Како је испад од пре две недеље уопште могао да вам се деси?
- Не бих се враћао на догађај, ја то себи нисам смео да дозволим као министар војни у српској влади, морао сам више да размишљам. Сигуран сам само да је моје извињење апсолутно искрено и да ниједног тренутка нисам имао ниједну злу примисао.

- Рекли сте да очекујете да премијер за вас пронађе неки нови посао. Шта вас препоручује?
- После мог доласка на место градоначелника, Крушевац се потпуно променио. Од запуштеног, претворили смо га у један од најсређенијих градова у Србији, град који динара кредита није узео откад је СНС на власти. То ме препоручило за министра одбране. За две године, у Министарству одбране урадили смо значајне ствари. Три пута је већи број војника на добровољном служењу војног рока, тренутно имамо 670 припадника Војске Србије у мировним мисијама УН, што је двоструко више него што их је било за пуних 12 година пре 2012. Ове године смо дали 1.000 станова припадницима Војске, 750 милиона долара је извоз наменске индустрије и још много тога.

Амбасадори не командују више Србијом
- У медијима се могло чути и то да за вашу смену кривите поједине амбасаде у Београду. Да ли је то тачно?
- Обилазећи локалне одборе, рекао сам, цитирам, да Вучићу не може да нареди ниједан амбасадор из било које земље, али да нам многе ствари неће опростити јер више не могу да командују Србијом као што су то радили до 2012. и времена Бориса Тадића. Тако је речено и то може да потврди велики број људи који нас је дочекао. Тражио сам подршку да изведемо Србију међу модерне и богате земље. То што је пренето је у контексту свих напада протеклих дана.

Шутановца нико није осудио
- Ваш претходник Драган Шутановац је пре неколико дана такође лајковао на Твитеру увреду за припадницу лепшег пола, овог пута из ваше странке. Како то коментаришете?
- То говори о целој ситуацији у Србији. Значи, нико се није нашао да осуди тај гест Шутановца, као ни у неким другим случајевима, али су зато сви заштитници свакојаких права скочили на мене. Значи, њима је дозвољено све, а нама чак ни да се бранимо.