Вести

Главни одбор СНС одлучује о кандидату за премијера 23.јануара

Истовремено, у Србији не постоји ни електронска управа па привреда сваке године потроши између 450-520 милиона евра употребом административне процедуре. Зато смо ми говорили о неопходности промена и неопходности отварања канцеларије за брзи одговор и неопходности стварања електронске управе да бисмо уштедели што је могуће више новца. Кроз процес јавних набавки изгубимо између 800 милиона евра и 1 милијарду евра, зато нашим предлогом закона мислимо да бисмо тај новац уштедели и уложили бисмо га и у пољопривредну производњу и у прерађивачку индустрију. Оно што је посебно интересантно је податак који мора да се мења хитно и зато је важно да изборе имамо што пре, то је чињеница да је 70% запослених људи запослено у јавном државном сектору и непривредним делатностима, односно у производним делатностима свега 17% људи и то је податак који је запањујући, који је поражавајући, који мора да забрине сваког у овој земљи, зато што ми после тога морамо да подижемо производњу, морамо да стварамо нову вредност па тек кад се направи та нова вредност да можемо да ојачавамо државне службе, државне органе, јавна предузећа и сва друга реструктуирања да спроведемо која су неопходна.

Друго што смо имали за данас, СНС позива министра МУП-а и Владу Републике Србије да нам одговоре докле се стигло у истрази поводом убиства Ранка Панића, зашто се три и по године ћути о убијеном Панићу, да ли то имамо поделу на мртве подобне и неподобне, њихове и наше или ће нас обавестити као што су у стању понекад, па макар и не рекли истину у пола дана да ли је у питању убиство или самоубиство, да ли могу да нам кажу после три и по године где је јасно да је реч о убиству, ко је одговоран за убиство Ранка Панића?! Једноставно нека кажу - не знају ко је, нису у стању и то је неки одговор, па ћете видети у будућности да ће се знати ко је. Већ за који месец ће се знати ко је убио Ранка Панића. Већ за који месец, па ћемо онда да видимо ко је то прикривао и ко је скривао истину о злочину, зато што ми не желимо да уђемо и да имамо и да живимо у Србији у којој ће бити подела међу живим људима, подела међу мртвима, подела међу свима. Ми нећемо поделе, хоћемо да уједињени стварамо нормалну Србију и то је оно што је најважније и што је приоритет за нашу земљу.

Имам један интересантан пример за вас да видите како функционише ДС, урадили смо анализу од јула месеца, дакле пола године анализе смо радили присутности на државном медију, на јавном медију Радио телевизији Студио Б, иначе припремамо то и за РТС. И то смо анализирали, само њихове вести, нисмо анализирали цео програм, не дај боже да јесмо. Дакле, анализе само присутности у њиховим вестима,  пошто је већ у јануару месецу господин Ђилас најавио да ће бити кандидат за градоначелника још једанпут преко листа Време и Мирослава Мишковића и Драгољуба Жарковића, дакле пошто је још тада најавио своју кандидатуру било је јасно да ће бити кандидат за градоначелника па желим да вас обавестим. Прилози само о Драгану Ђиласу у вестима Државне телевизије Студио Б су биле 2 сата 17 минута и 42 секунда све по месецима имате, о Ђиласу и мосту на Ади нећу ни да вам говорим, то су посебне ставке које се мере сатима, а присуство рецимо Александра Вучића у јулу нула минута, нула секунди, август нула минута нула секунди, септембар нула минута нула секунди, октобар нула минуста нула секунди, новембар нула минута 30 секунди и децембар нула минута нула секунди. Е толико о томе како функционишу државни медији и јавни медији у Србији који су под дирекном контролом ДС, а видећете ово код РТС, наравно неће бити овако драстично, али биће такође веома занимљиво.
Онима који славе Нову Годину по јулијанском календару желим да честитам Нову годину и много успеха, здравља и среће. Изволите ако имате неко питање!

Новинар: Реците ми је ли се то нешто променило у односу на јуче кад је најављено да ће Тома бити и кандидат за премијера и за председника или ће се то одлучивати 23.јануара?
Александар Вучић. Ми ћемо 23. јануара доносити одлуку. Дакле, питање је било - шта би било кад би било. Значи ако би били избори расписани истовремено, наравно не може Томислав Николић да буде кандидат за обе функције. Ако би било у различито време онда је то технички могуће, а да ли ће бити то ћемо тек да видимо. Не мислим да ту постоји неки проблем. Ако ме питате шта мислим да би волео Томислав Николић, мислим да би он лично волео да буде кандидат за председника, али мислим да ће већина у странци желети да буде кандидат за премијера, али просто то ћемо да видимо и разговараћемо о томе.

Новинар: А постоји ли та могућност, уколико буде премијер, да после 5 месеци поднесе оставку и кандидује се за председника?
Александар Вучић: Па не мислим да је то реално после 5 месеци знате, али не бих да говорим о 5 месеци и о терминима за одржавање председничких избора. Могуће је да имамо истовремено изборе, Тадић је најавио неке ванредне изборе.

Новинар: А ако буде премијер?
Александар Вучић: Ако буде премијер биће премијер док буде успешно обављао свој посао.

Новинар: То може да буде 4 године?
Александар Вучић: Па требало би  да буде 4, па онда још 4.

Новинар: Да ли мислите у овој изборној кампањи да ће премијерска функција бирти врућа столица у којој ће хтети, неће хтети?
Александар Вучић: Биће врућа столица, биће то најтежи посао у Србији. Ја зато кажем, сигуран сам да је можда лакши посао бити председник Србије. Можда лакши, можда и лепши, то је најтежа столица у Србији у овом тренутку, столица за коју ће се борити само људи који су или веома одговорни па знају шта их чека и знају колико мука ће да имају и колико проблема ће да имају, врло храбри људи, или ће ту бити неки од представника малих странака који знају да немају никакве шансе па тек тако, хајде да учествујемо. Јасно је да ће бити или представник широког народног покрета, дакле да сачекамо, ја мислим да ће то бити Томислав Николић, али да сачекамо одлуку страначких органа, или ће то бити Душан Петровић или неко други кога већ они мисле да кандидују. Дакле, просто јасно је да не може да буде нико трећи и јасно је да не може да буде не знам ко може да добије 4 или 5% осим што ће то њима егзибиционистима да служи да глуме како су много важни па ће сад неко због тога да гласа за њих. Па неће, јасно је да ће се одлучивати између ова два фронта и ту ће се тражити нови премијер, а ја мислим да ту Томислав Николић има огромну предност.

Новинар. Значи премијер Тома, а председнички кандидат?
Александар Вучић: Ја нисам рекао премијер Тома на такав начин како ви кажете, рекао сам шта бих волео и шта мислим да ће се догодити, а о томе ће одлучивати страначки органи 23. бићете позвани да присуствујете.

Новинар: Или би он могао да буде председнички кандидат?
Александар Вучић: Па не бих да нагађамо о томе и не бих да говорим о таквим стварима и не пада ми напамет да се о томе изјашњавамо раније. Видећемо какви ће бити резултати избора. Знате, зец је у шуми, нисмо ни ражањ спремили, а ви бисте да причамо да ли је јело ускусно и то сте јуче после 50 питања шта би било кад би било, дакле то уопште није била тема конференције, а шта ако је овако или онако, па откуд знам. Можда ће бити Томислав Николић кандидат за председника, можда ће неко други бити за премијера, видећемо 23. али ја мислим да је реално да он буде кандидат за премијера, а кад дођу председнички избори онда ћемо доносити одлуку за председничког кандидата. Изволите

Новинар: Дакле, говорило се да ће можда бити одржани избори на сва три нивоа истовремено, али колико је то реално?
Александар Вучић: Ми више не знамо шта је ту реално а шта није, пошто они колико знам још нису донели одлуку кад ће избори. Оно што раде последњих дана то знаји и сви новинари по свим редакцијама, а то је појачавајте притисак нека мале странке које мисле да могу да одузму гласове СНС и ДС, пуштајте их у јавност, правите жртве од њих, радите то и то да би им скинули 1 или 2% не би ли они у новом истраживању господина Богосављевића видели шансу за себе па да донесу одлуку кад ће да распиши изборе. Пошто им то баш не иде и пошто добијају исте резултате какве добијамо и ми, ми знамо да им то не иде, јер плаћамо исто истраживање једних и других, онда су у великој паници и онда морају да праве онакве блогове и не знам ни ја шта све морају да раде свакога дана и како да притискају на које све начине медије и да измишљају причу о СНС и да онда кажу - аха биће овај истовремено и премијер и председник! Па не може да буде истовремено, а биће онда овако и онако, само да би нашли некакву причу, а оно што је суштина, кад их питате за агенције, кад их питате за производњу, кад их питате за радна места, то неће нико ни да објави. Иако је то била главна тема конференције, зато што је то забрањено, затош то не дају велики господари Драган Ђилас иСрђан Шапер јуче је Јоргованка причала о Државној ревизорској институцији, нико нигде није хтео да пусти ништа, а онда – аха, ухватили смо нешто, пази биће...Па можда ће бити, можда неће и знаће се 23. ко ће бити кандидат, али би најбоље било да буду избори одједном да се не мучимо много.

Новинар: Је ли то значи да би председник Тадић требало да поднесе оставку?
Александар Вучић: Па то значи да смо већ у изборној години. Знате, у децембру морају најкасније да се одрже ти избори. Он по Уставу не би могао поново да се кандидује, али он ће и то да прекрши. Интересантно је да то никога не занима и то ће да прекрши, али свеједно, биће поражен. Ми имамо дилему, дакле по истраживањима које имамо, Томислав Николић има значајну предност над Борисом Тадићем, е сад питање је односа кандидата како и на који начин ће ићи председнички избори. Зато још не можемо коначно да вам саопштимо и најбоље би било за нас као странку да иде Томислав Николић против Бориса Тадића, али не може он да буде истовремено премијер и председник.

Новинар: Може кад поднесе оставку?
Александар Вучић: Е па шта би било кад би било итд,.. Да сад не одређујемо термине избора пошто их не знамо ни ви ни ја. Законски гледано, то је могуће и чисто је, а да лије то реално, мислим да није. Зато што мислим да ће и они гледати да Тадића искористе заједно у кампањи, али то ће им зависити од истраживања претпостављам.

Новинар: Значи зависи од тога како ће друга страна одлучити?
Александар Вучић: Ја мислим да они размишљају о томе да ли да иду истовремено са председничким изборима да би Тадић носио кампању и зато сам вам рекао да ћемо ми одлучивати 23. о парламентарним изборима и премијерском месту  зато што је то неизвесно, а са друге стране морају да кажу ко ће да им буде први на листи, ко ће да буде тај који ће да буде кандидат за премијера. Ако је то Душан Петровић, у реду Душан Петровић је, ако је то Шутановац онда је Шутановац, ако је то било ко од њих , ако је то Јелана Триван, онда је то Јелена Триван, само нека нам кажу ко је од њих и то је ок. Али ја мислим да ће они покушати да се сакрију иза Тадића и зато вам ја не одговарам са сигурношћу коју бисте очекивали. Изволите ако имате још неко питање?

Новинар: Који је ваш коментар на оптужбе да СНС нема капацитет да уведе Србију у ЕУ?
Александар Вучић: СНС сматра да је важно да Србија добије статус кандидата. Капацитет да земљу уведу у ЕУ је ДС показала да нема, пошто 12 година води земљу и није је довела ни до статуса кандидата, Македонија га је добила пре 6 година. Што се тиче СНС, ми ћемо штитећи наше државне и националне интересе увести земљу у ЕУ, а то што ће они да користе ту логику застрашивања, плашења људи које су користили већ безброј пута, притисака на све могуће медије,... рок трајања је истекао. То вам је као кад имате најбољи јогурт на свету, али кад му је истекао рок трајања не вреди. Е, њима је истекао рок трајања, џабе им је све. Изволите?
Иамо још интересантних података и ако вас интересују ови прецизни подаци са Студија Б, ми смо спремни сваком од вас да их уручимо да можете да проверите истинитост где се види, шта бисте господине Мрко рекли некада за Слободана Милошевића да је његова телевизија имала такав однос? Шта бисте рекли? Не могу да кажем да је било далеко од тога, али сложите ће се да је ово јединствен случај у свету, чини ми се.

Новинар: Али ја сам са Б-92?
Александар Вучић: Није то оптужба на вашу телевизију, ја само вас питам како то изгледа. Знате, знам ја кад новинар хоће или неко добије налог, ја не могу да се жалим на приватне медије поготову не могу да се жалим да оне који ми пружају могућност да негде некада нешто одговорим, али када вам јавни сервиси такозвани не дозволе прилику ни да се појавите, а камоли да одговорите на свакодневне оптужбе онда је то нешто што је застрашујуће. У овом тренутку, више Београђана је који су за СНС него који су за ДС, дакле више нас плаћа Студио Б него што га они плаћају а однос је 304 према 1, ако саберете ове секунде и минуте.

Новинар: Па ако ви будете градоначелник, то ће онда ићи лакше?
Александар Вучи: Па ја се надам да неће никад ићи у моју корист на такав начин и надам се да ће рад и развој Београда показати да нема потребе да на такав начин брутално штитите своје личне интересе, као што се то данас дешава, јер довољно је смешно било како сте ви оно 20 пута објавили демант града Београда, а ниједном нисте обајвили да је Београд на списку дужника или сте само једном споменули у малим вестима, а онда 20 демантовали да Београд то није и на крају се испоставило да мучени Ђидић ништа није много лагао него се неће смети појавити наредна два месеца ни у кући својој, а камоли негде на телевизији зато штоје нарушио партијску дисциплину. Тако пролазе људи који негде нешто покушају да кажу. Нико више и не пита колико је ГСП дужан, нико не сме да пита како то Пословни простор Стари град милион и триста хиљада евра је дужан,  то није вест. Забранио велики газда Драган Ђилас. Џабе што сам ја ово причао, појавиће се на нашем сајту и нигде више. А јесте ли ви  господине Суботићу, мислим да је било на вашој телевизији, да листе сазнали колико кошта онај мост код Бешке?
Новинар: Кад се заврши, онда ће се знати.
Александар Вучић: Кад се заврши. А кад ћемо да сазнамо колико кошта мост преко Аде са приступним саобраћајницама?
Новинар: Кад се заврши.
Александар Вучић: То питам, јер ми је на вашој телевизији Чанак обећао одговор за цену тог моста, али га још нисам добио.
Ако погледате добро ми ћемо морати за овај мост преко Аде још 500 милиона евра да потрошимо, јер нас тек чека тунел који највише кошта, а да не причам о улазу из Цареве ћуприје итд, ... Не вреди, шта год да кажате неко би рекао - аха то је завист или не знам шта. Шта нас брига што смо дужни 850 милиона евра као град, кад ми то нисмо осетили, јер смо узели нове кредите и тако ћемо довека, али о концептуалној разлици између њих и нас ћу говорити неки следећи пут. Хвала вам најлепше!