Вести

Гојковић: Нужне измене и допуне Пословника за бољи рад парламента

Председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић поручила је данас да је парламент место за дијалог, а не улица, као и да на улици не може о било чему да се расправља.

Гојковић је пренела медијима, након консултације са представницима посланичких група, да је закључено да су нужне измене и допуне Пословника како би омогућили бољи рад парламента у времену до редовних избора.

"Веома сам задовољна данашњим састанком и разговором који је показао да је парламент место у којем се одиграва политички дијалог између легалних и легитимно изабраних предствника грађана, да то није улица и да о свему може да се разговара на овом месту, које је и предвиђено за дијалог и размену мишљења", истакла је Гојковић.

Она је објаснила да је одржала седницу Колегијума Народне скупштине, коју је заказала и најавила још прошле недеље, а да је тема била расправа у отвореном дијалогу како унапредити рад парламента и на који начин да посланици боље заступају интересе грађана који су гласали за њих.

На питање да ли има простора за даљи дијалог, Гојковић је рекла да је било дискусије на ту тему највише од стране радикала и либерала, да је највећа препрека да се унапреди рад потреба да се измене и допуне процедуре пословника о раду скупштине.

Како је рекла, посланици који подржавају рад владе су рекли да ће учествовати у томе, како би донели измене и допуне у највећем могућем консензусу и то много већем него када је пословник донет.

"Какве год измене да усагласимо треба да буду усвојене у највећем могућем консензусу", поручила је она.

Казала је да су отворена врата за све посланике парламента и све шефове посланичких група и да ће она наставити да их позива на све колегијуме и седнице када су важне теме на дневном реду парламента.

"Овде се води дијалог и разговара и заступају грађани. Улица није место на коме може било шта да се расправља. Ми смо овде легално и легитимно изабрани великом већином и наставићемо да поштујемо законе ове државе", нагласила је Гојковић.

Рекла је да је задовољна данашњим састанком, начином и садржином дискусија која се чула од стране шефова посланичких група који су узели учешће.

"Учествовале су две опозиционе партије, односно посланичке групе - СРС Војислава Шешеља, и посланичка група Либерално демoкратске партије Чедомира Јовановића", рекла је председница парламента.

Посебно се захвалила Миладину Шеврлићу што је присуствовао Колегијуму, подсећајући да је он посланик који је избачен из посланичке групе „Двери" само зато што је имао различито мишљење у односу на Бошка Обрадовића и што је желео да учествује у пленумским расправама Скупштине.

„Закључак састанка је да је потребно да сви заједно размислимо о изменама и допунама важећих правила и процедуре по којој ради Скупштина. Посланици из партија које делимично бојкотују рад парламента су 2009.године донели та правила. Сазнала сам да је донето у јулу у времену када се одржавају ванредне седнице са изузетим важним темама без права да се суштински расправља о Пословнику", објаснила је Гојковићева.

Најавила је да ће СРС и ЛДП изнете предлоге доставити и у писменој форми.

Консултације су одржане данас у одсуству представника странака из Савеза за Србију, као и посланика Модерне Србије.

На консултације дошли су Драган Марковић Палма - Јединствена Србија, Вјерица Радета из Српске радикалне странке, Мира Петровић представница ПУПС-а, Милорад Мијатовић из СДПС-а, Александар Мартиновић из Српске напредне странке, Верољуб Арсић у својству потпредседника Скупштине Србије, Балинт Пастор представника Савеза војвођанских Мађара, Неђо Јовановић из Социјалистичке партије Србије, Чедомир Јовановић из ЛДП-а, као и самостални посланик Миладин Шеварлић.

Каже да су представници опозиционих посланичких група затражили више времена за расправу о њиховим амандманима, али сви су се осврнули на "ове предлоге допуна дневног реда који су више изгубили сваки смисао".

Навела је да су се сви сложили да је важно да сви посланици учествују на предстојећим седницама парламента на којима су најављени закони о швајцарцима, који је данас усвојен на влади и "за који се очекује да током дана буде и предмет у скупштини".

Гојковић је рекла да ће уследити расправа о задужењима грађана у швајцарцима који су ескалирали проблемом у којем су учествовали припадници бившег режима који су подстицали грађане да узимају те кредите.

Такође, у мају ће у процедуру ући и "Тијанин закон" који је, истиче она, веома важан закон.

"Надам се да ће сви посланици учествовати у дискусији о том закону , којим ће се сасвим другачије уредити казнена политика и увести доживотна казна затвора за убице и силоватеље деце, малолетних особа и трудница".

Одговарајући на питања новинара, Гојковић је рекла да није циљ да се донесу било какве измене и допуне које ће задовољити мали број посланика парламента већ да се то уради на начин да највећи број посланика консезусом одлучи о томе и да то отвори врата за унапређење нашег рада.

 

У мају седница скупштине посвећена КиМ

Председница Скупштине Маја Гојковић најавила је да ће у мају бити одржана важна седница парламента посвећена Косову и Метохији.

"У мају, до краја прве половине ове године, имаћемо важну седницу посвећену КиМ. Предлози који су дошли од опозиционих посланичких група које су данас учествовале у колегијуму јесу да тој седници обавезно присуствује председник државе Александар Вучић, да размотримо и његов извештај и Владе Србије", рекла је Гојковић на конференцији за новинаре.

Она је казала да је предлог да тој седници присуствује и премијерка Ана Брнабић и министри.

"Отворена сам на следећем колегијуму, који ће бити у мају пред ту седницу парламента, да саслушам предлоге и за друге личности за које би посланици желели да присуствују тој седници у складу са пословником", казала је Гојковић.

 

 

Извор: Танјуг