Вести

Гојковић: Србија цени искрено пријатељство Кине

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са потпредседником Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине Цао Ђианмингом, који борави у Србији у оквиру одржавања Првог састанка Комисије за сарадњу два парламента.

Гојковићева је нагласила да односе Србије и Кине карактерише узајамно поверење и међусобна подршка по свим важним питањима, као и да је Србија поносна на изванредне политичке односе који су подигнути на ниво свеобухватног стратешког партнерства и који су достигли највишу тачку развоја у својој историји.

Гојковићева је изразила посебно задовољство што потпредседник Свекинеског народног конгреса посету европским земљама започиње посетом Србији.

Гојковићева је захвалила на континуираној и принципијелној подршци по питању Косова и Метохије и истакла да Србија цени искрено пријатељство Кине и подршку у међународним форумима која није изостала онда када нам је била најпотребнија, као и да се овим потврдила политика Кине као градитеља и чувара међународног поретка, заснованог на поштовању међународног права.

Гојковић је нагласила да Србија доследно подржава политику "једне Кине", те да је наставак и продубљивање сарадње на свим пољима, један од најважнијих приоритета Србије.

Гојковић и Ђианминг су се сагласили да сарадња законодавних институција представља важан сегмент даљег продубљивања и обогаћивања свеобухватног стратешког партнерства две земље и да је досадашња међупарламентарна сарадња веома добра, што су потврдиле и узајамне посете председника парламената две земље у једној години.

Гојковић је истакла да одржавање првог заседања Комисије, које је формирана приликом њене посете Пекингу у децембру 2017. године, сведочи о значају који НР Кина придаје сарадњи са Србијом и изузетно добрим односима две државе, који су достигли степен "челичног пријатељства".

Гојковићева је указала да је успостављањем Комисије, као највишег облика сарадње који познаје Скупштине Србије у сарадњи са другим парламентима, створен одличан оквир за унапређење свестране сарадње између радних тела, посланичких група пријатељства и делегација у међународним парламентарним организацијама.

Гојковићева је овом приликом честитала на избору Си Ђинпинга за председника Кине и истакла његову улогу за развој Кине, социјализма са кинеским карактеристикама и реформског курса, који се огледају и кроз бројне иницијативе које је лично покренуо, наглашавајући да се Србија искрено радује свим успесима НР Кине.

 

 

 

Извор: Танјуг