Вести

Гојковић: Србија је посвећена регионалној сарадњи и добросуседским односима

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић учествовала је на онлајн састанку министара "Западнобалканске платформе за образовање и обуку, истраживање и иновације" и истакла да је Србија веома посвећена регионалној сарадњи и добросуседским односима.

Гојковић је рекла да Србија препознаје Агенду Западног Балкана као добру прилику за подстицање културне сарадње и размене у региону, као и да ова врло садржајна платформа користи људском капиталу, одрживости уметности и укупном развоју нашег региона.

"Да би се остварило поверење и разумевање, мора се ценити различитост. Културне везе и поштовање заједничких европских вредности нам управо у томе помажу", нагласила је Гојковић.

Гојковић је напоменула да Србија наставља своје партнерство у програму Креативна Европа 2021-2027.

"Овај програм ће повећати активно учешће у нашим заједничким пројектима и тако бити од велике користи социјалном и економском развоју региона. У том контексту, Министарство културе и информисања у потпуности подржава будућу Европску престоницу културе, Нови Сад, као један од првих градова изван ЕУ који је освојио ову титулу", нагласила је министарка.

Подсетивши да је Нови Сад центар српске културе и стваралаштва, да је град музеја, галерија, позоришта и фестивала од међународног значаја, али и дом за 26 националних мањина, позвала је учеснике састанка да посете културну престоницу Европе 2022. године.

Гојковић је рекла да је Министарство вољно да буде укључено и у друге акције ЕУ, као што је манифестација Дани европске баштине, али и у експертскe групe за отворени метод координације у области културе.

Министарка је изразила задовољство јер је Агенда препознала значај процеса дигиталне трансформације за културу која ће подстаћи дигитални приступ култури и помоћи у очувању споменика културе за будуће генерације.

Подсетивши да сви живимо у изазовним временима за културу и уметност, због поражавајућег утицаја пандемије КОВИД-19 на културу и креативне индустрије, Гојковић је нагласила да Влада Србије улаже напоре у заштиту културног живота у Србији.

"Усвојили смо пакете финансијских мера за сектор културе и подржавамо нове канале комуникације са јавношћу и заједно морамо да наставимо потрагу за најбољим решењима за подршку и заштиту осетљивих сектора културе у наредним месецима и годинама", закључила је министарка Гојковић.

Европска комисија основала је 2012. године "Западнобалканску платформу за образовање и обуке" у циљу размене искустава, примера добре праксе и регионалне сарадње у решавању сличних питања из области образовања.

 

 

 

Извор: Танјуг