Вести

Гојковић: Србија пружа подршку усвајању коначне декларације

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић учествовала је на онлајн министарској конференцији Савета Европе и том приликом истакла да Србија пружа подршку усвајању коначне декларације и четири резолуције које се односе на безбедност новинара, дигиталну технологију, последице изазване вирусом Ковид 19 и слободу изражавања.

"Препорука разматрана данас пружа важне смернице државама чланицама на многим пољима: превенције, заштите, кривичног гоњења, промовисањем информација, образовањем и подизањем свести.“, нагласила је Гојковић.

Гојковић је подсетила да је Србија већ увела одређене мере заштите, те да је Влада Србије формирала 2013. године Комисију за истраживање убистава новинара и као резултат њиховог рада осуђена је особа за убиство српског новинара почињено1999. године.

"У Србији од 2016. године ради и Стална радна група за безбедност новинара, а у децембру 2020. године Влада је формирала Радну групу за безбедност и заштиту новинара. У свим овим телима учествују представници државних органа и новинарских и медијских удружења. Поред других мера, они су покренули СОС телефон 2021. године. Овај механизам обезбеђује информације како би заштитили своја права“, напоменула је Гојковић.

Гојковић је указала на значајну улогу коју Савет Европе има у погледу људских права, демократије и владавине закона.

"Србија потврђује своју посвећеност у активностима везаним за безбедност новинара, дигиталну технологију, последице Ковид 19 и слободу изражавања“, закључила је Гојковић.

 

 

 

Извор: Танјуг