Вести

Гојковић: Власт ради на томе да у Србији сваког дана буде боље

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изнела је данас уверење да ће се сви одазвати њеном позиву на консултације посланичких група у уторак, у 10 сати.

Она је подсетила да је позвала све посланичке групе да у уторак разговарају о томе како да се побољша рад Народне скупштине, о процедурама које су, како каже, наметнули посланици бившег режима, као и о амандманима, о допунама дневног реда и како да се боље заступају интереси грађана Србије.

Иако су представници опозиције који бојкотују рад парламента најавили да неће присуствовати том састанку, председница парламента је, како каже, убеђена да ће се том позиву одазвати, будући да се, како истиче, и на јучерашњем протесту говорило о дијалогу.

"Убеђена сам да ће се том позиву одазвати сви и да ћемо у наставку рада сви ми разговарати у 10 сати", истакла је Гојковић.

Упитана због чега нема дијалога власти и опозиције у парламенту, Гојковић је рекла да има дијалога између посланичких група које подржавају рад Владе и већег дела опозиције која учествују у раду парламента.

"Много буке се диже око тога што 35 посланика неће повремено да учествује у делу рада Скупштине, што није знак да нема дијалога између посланика који подржавају рад Владе и посланичких група које кажу за себе да су опозиција", рекла је она.

Што се тиче јуче изнетог захтева опозиције да се формира заједничка комисија за фер и поштене изборе, Гојковић истиче да су на митингу са "неочекивано малом броју присутних" изнети бесмислени захтеви, али да ће она, како је додала, "свакако ових дана сести и разговарати са председником Републике о свему".

Према речима Гојковићеве, ово је предизборна година и у земљи која је кандидат за чланство у ЕУ, дужни смо да спроводимо начин избора као у другим европским земљама.

Изборни закони не могу да се мењају неколико месеци пред изборе и то знају и они који су изнели те бесмислене захтеве смишљене после шетње, каже Гојковић и додаје да су те законе и донели ти политичари који су јуче тражили измене закона о изборима.

Коментаришући захтев да се изабере нови састав РЕМ-а, председница парламента је подсетила да је РЕМ независно регуларно тело, те да се бира по Закону о електронским медијима.

Истакла је да странке ту немају шта да траже, што се односи и на захтев за промену руководства Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине.

Како је навела, први пут чује да политичке странке власти и опозиције треба да уређују програм телевизије.

Гојковић каже и да су се јуче чуле псовке и увреде, а она је, како истиче, шокирана шта све лидер ПСГ Сергеј Трифуновић може да изрекне на рачун грађана државе и припадника националних мањина.

"Нама је Србија јединствена, где места има за све, без обзира на националну припадност и верска убеђења", рекла је Гојковић додајући да власт ради на томе да у Србији сваког дана буде боље.

Оценила је да су сви захтеви опозиције на брзину смишљени, "после шетње и дебакла у говорима", као и да је већина оних који су говорили на скупу сада у ванпарламентарним странкама.

Како је истакла, место свим посланицима је у парламенту, у дебати, где се решава део проблема наших грађана.

Гојковић је рекла да се у Скупштини у наредном периоду очекује расправа о важним законима за грађане Србије.

Најавила је да ће се по хитном поступку разматрати лекс специјалис о кредитима у "швајцарцима", јер сматра да га треба усвојити пре празника.

Гојковић је додала да ће се ускоро расправљати и о "Тијанином закону" и увођењу доживотне казне затвора за силовање и убиства деце, малолетних особа и трудница.

Разговараћемо и о томе да у овој половини године имамо значајну седницу о питању Косова и Метохије и сви посланици имају дужност да представљају грађане и учествују у дебатама, закључила је Гојковић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС