Вести

Избори или изводим народ на улице

Верујете ли да ће бити ванредних избора?
– То је ствар процене Бориса Тадића да ли може да победи на изборима. Ми изборе имамо само када власт процени да на њима може да победи. А протестима ћемо показати колико их људи жели.

Како ви тумачите Тадићеву иницијативу да се уведе посебан порез за богаташе?
– Сви који су се обогатили до 2001. године платили су порез који је уведен када је ДОС дошао на власт. Ако неко тада није платио порез, то је зато што то ДОС није желео. Зашто је тако, треба питати ДС, која је тада била на власти. Ако израз „тајкун“ означава човека који се незаконито обогатио, то су све сада тајкуни Бориса Тадића.

Како је протекао ваш састанак са европским комесаром за проширење Штефаном Филеом, који се састао и са страначким лидерима?
– Филе је пред нама отворено критиковао власт. Прво, због регулаторних тела која нису независна, и друго, због реформе правосуђа. Властима у Београду је поручио да је било договорено са ЕУ да се то уради на други начин, али власт је изиграла Унију. Филе је рекао да ће ЕУ послати измене и допуне закона, који ће морати да спроведу ако мисле да уопште више разговарају са Унијом о прикључењу.

Ваши политички противници вам замерају да сте у залагању за улазак Србије у ЕУ отишли даље од ваших симпатизера, да су гласачи збуњени, јер постоји разилажење између политике странке и њихових осећања?
– То није тачно. Политика странке је Србија у ЕУ. То знају сви наши чланови и симпатизери. Можда они интимно желе нешто друго, али и сами знају да Србија не може да опстане без прикључења ЕУ. Па, и ја не видим Србију у ЕУ уколико би услов био да признамо независност Косова.

Како би ваше чланство гледало на евентуално хапшење Ратка Младића уколико будете на власти?
– Мој одговор на то питање је веома прост. Србија има међународне уговоре и то мора да поштује. Видећемо, Боже здравља, ваљда ће једног дана у Србији да буде избора, па ћемо знати како на то гледа наше бирачко тело.

Кина нас никад није оставила на цедилу

Најавили сте одлазак у Кину до краја ове седмице, на позив кинеске Комунистичке партије...
– Кина је држава која нас никада није оставила на цедилу и у Савету безбедности никад није била против нас. У време Слободана Милошевића, Кина је много помагала Србији, а и у време када је ДОС био на власти.

Нисам се чуо са Беком

Да ли сте се чули са Миланом Беком у скорије време?
– Иако смо дуго година пријатељи, Бека не виђам, али и не желим да моје инсистирање да се сретнемо или видимо утиче на то да он буде потпуно протеран из Србије, као што се десило другима. Нека он ради своје послове, има испред себе државу и законе. Једног дана победиће СНС и онда ће у Србији свако са сваким моћи мирно да разговара, да не брине да ли га неко прислушкује или прати.