Вести

Измене закона покушај да се коалиција одржи

Шта рећи на чињеницу да Фискални савет који је изабран у Скупштини у коме седе компетентни људи који су онако како струка налаже изнели став да је Предлог закона о финансирању локалне самоуправе неодржив, шта рећи о томе да је то закон којим Млађан Динкић који је истовремено и власт и опозиција уцењује владајућу коалицију и шта рећи о томе кад ова власт већ на следећем заседању мора да стави на дневни ред усвајање новог споразума о задуживању од 100 милиона долара код Међународне банке за обнову и развој који треба да се одрже јавне финансије, хајде реците, јавну потрошњу у Србији тј. буџет.

Борба за европску титулу, како то неки кажу, и страх да ће је Српска напредна странка преузети јесте основан и реалан. Основан је на неискрености ДС и њених коалиционих партнера да се изборе са основним проблемима који нас могу квалификовати за друштво европских народа. То је борба против корупције, прича о реституцији, озбиљно правосуђе, независна полиција и истражни органи. Владајућа коалиција о томе само говори и европски званичници већ су уобичајили да кажу да се из авиона види, цитирам, да је српски режим неозбиљан и неодговоран када покушава да превари и ЕУ, ево са овим задњим кршењем чак и слободе медија у овој држави. Грађани Србије се  покушавају у постојећој немаштини преварити обећањем, још једном у низу многих, и у тој превари не учествује само онај ко је навикао да уцењује и ко већ 11 година учествује у власти, говорим о господину Млађану Динкићу, и о његовим сарадницима и саучесницима у још једној обмани и ми то не би смели да дозволимо.

СНС нема други начин него да у Скупштини подношењем амандмана, озбиљном критиком тих предлога закона покуша да утиче на власт да не доноси законе који су штетни. Српска напредна странка свој економски и политички став о стању у земљи и о бољем животу и стандарду грађана износи својим деловањем у Скупштини и ван ње. Безидејност владајуће коалиције, односно њена себичност која је видљива у сваком од закона, а посебно у Закону о финансирању странка, односно политичких активности и  о овом о којем се још увек говори у Скупштини говори о потпуном одсуству осећаја за стварност. Усвојен је на опште изненађење и чуђење ЕУ, грађана Србије и СНС као представника грађана Србије, Закон о финансирању политичких активности који у буџету који има дефицит за политичке активности се продубљује дефицит и у односу на садашње стање новца дуплира износ намењен за рад политичких странака са образложење да је то потребно ради поштовања демократије и поштовања оног што се зове политички живот у Србији.

Да ли има горег непоштовања политичког живот у Србији и демократије од тога да је Народна скупштина свакодневно на ступцима жуте штампе, да се неосновано и на неаргументован начин приказују трошкови посланика из било које политичке странке и да ли има бољег доказа од тога да се Скупштина, политички живот и демократија не поштују од оног што можете да видите кад отворите све дневне новине. У њима нема ни критичке слике, ни потпуне информације, већ једне једине информације коју преносе све новине. Упоредите извештај који је ишао после Закона о финансирању локалних самоуправа, од наслова до тачке апсолутно исти и у њима се не помиње да у Скупштини постоји СНС која на Закон о финансирању политичких активности је поднела 39 амандмана и које ћемо објавити на страначком сајту да би могли да видите шта озбиљна поолитичка странка у Србији мисли о грађанима због којих постоји.

Политичке странке не постоје због себе, председник Србије не постоји због себе и своје странке него постоји због грађана и државе коју представља. Да ли су они само заборавили или имају и озбиљније проблеме, ево вама ћу да поставим питање, у НБ нигде није објављена вест смењен је директор Завода за израду новчаница господин Љубиша Вулетић и његов заменик Небојша Ђуровић. Нико о томе није обавештен, ми смо као странка добили обавештење од људи запсолених у НБ. То су људи иза којих стоје бројне афере везане за набавку чипова за здравствене књижице, аферу са пасошима, незаконито претапање златног новца за прављење са ликом Радована Јелашића, набавку машина од Хајдерберга где је утврђено да су узете изузетно високе провизије, једна од њих се креће у вредности од 400 хиљада евра, затим да је у штампању свих легитимација и по закону наложених замена исправа и таблица дошло до организоаване злоупотребе службеног положаја и да је тихо и без буке главни извођач радова и његов сарадник склоњен, а ко је постављен немамо информацију.

Да ли ћемо чекати да из Брисела добијемо неко писмо у којем ће се тражити истраживање и поновно отварање незаконитих поступака попут Национален штедионице Југоремедије или којих већ поступака, ево у прилог ономе што тражи ЕУ од нас да се цивилизујемо као држава и спречимо корупцију и омогућимо рад независних органа зато у овој држави народ живи све горе а политичка класа живи све боље и не да изборе по цену живота. Цитираћу једног колумисту који је својевремено рекао да ће се ова власт и крвавим рукама и зубима држати да задњег тренутка не желећи да сиђе са трона, не само зато што толико воли да одлучује, него зато јер ће морати трагови којима је новац ишао да буду утврђени чиме ће и њихова одговорност бити изузетно велика.

СНС посебно  занима Националнa штедионица, злоупотреба државних ресурса који су били власништво свих грађана, упропаштавање СДК где су се својевремено пратили и токови новца, али и злоупотребе новца, а данас када имамо Закон о спречавању прања новца многобројне агенције које се тим послом баве, ми имамо небројано мафија, небројано истражних поступака од којих ниједан није завршен кажњавањем криминалаца. До сад смо имали проблем и критику од ЕУ да не примењујемо донете законе и ова је власт кад мислите да не може горе, отишла је још даље. Сада доноси законе који су у тренутку доношења неуставни и пре него се на њима осуши мастило са потписом председника иницијатива за оцену њихове уставности већ је у току пред Уставним судом. У каквој држави ми живимо? Доносе се закони који су штетни у тренутку доношења и производе корист само за оне који су на власти и који тим законима без зрна праведности желе да сачувају своју позицију. Моје питање је кад не уважавајући мишљење ММФ који вас кредитира отерате јединог контролора од којег можемо да очекујемо поуздане податке о стању у држави, када распустите Фискални савет чијег се мишљења не држите да ли ћете онда господине председниче тражити да замените и народ који више не може да трпи сву ту вашу добронамерност, пожртвованост иако  ви лично тврдите да сте свемоћни, не, нисте свемоћни али се трудите?! Молим вас да се не трудите толико и у овој држави не треба да постоји појединац који претендује да буде свемоћан, овој држави су потребни институције, независне које ће радити свој посао.

Одуговлачењем са изборима институције губе своју снагу, а грађани постају све тиши. То није добар знак и ово што кажем није претња, али ако се српско друштво полако поларизује тако да се на једном крају остављају неправедни који не могу да нађу посао а завршили су школу, а на другој страни малобројна екипа оних који су се обогатили користећи разне пречице не плаћајући порезе, добијајући незаконито тендере ја питам како ћете сутра народу објаснити када из те неправде се роди нетрпељивост а из нетрпељивости може да се роди и бунт, а одбијали сте све добронамерне примедбе СНС, све законске предлоге које вам је подносила СНС и чиме ћете оправдати беду и срамоту у којој се налазимо! А срамота је да нас прозивају сви они који желе да нас виде у добром друштву, а то у земље са којима желимо да сарађујемо, и ЕУ и Русија и Кина. Не може нам бити оправдање ни криза у којој се налазимо, јер је светска економска криза погубније деловала у Ирској у Хрватској, али су код нас последице много горе.

Према подацима Светске трговинске организације које је изнела у првом тромесечју ове године, и Бугарска и Грчка и Кипар су у тој групи земаља поред Хрватске и Ирске које су претрпеле много горе последице у смислу економије од нас, али је стање у Србији много горе него у тим земљама. То не иде на душу опозиције то иде на душу власти. Власт може да забрањује слободну реч, власт може да обесмисли и скупштину, власт може да забрани и критику, али власт не може да фалсификује стварност у тој мери да грађане који су гладни и који осећају неправду учини задовољним. То је оно што сам ја вама имала да кажем, а ви ако имате изволите нешто да питате?


Новинар: Хтела сам да вас питам да ми објасните те амандмане које сте поднели на Закон о финансирању локалне самоуправе?
Др Јоргованка Табаковић: Поднели смо на десет чланова закона 8 амандмана и то 8 амандмана којима, знајући да ће владајућа коалиција у жељи да остане на власти трговати са уцењивачем Млађаном Диникићем и бити спремна да и поред огромног дефицита у буџету и поред противљења ММФ, свог Фискалног савета изгласаног у Скупштини да бу купила још који месец власти, можда и реши да усвоји овакав погубан закон. Зато смо се потрудили да својим амандманом разоткријемо да недостају средства за то лепо и примамљиво обећање преноса средстава локалној самоуправи. Нешто на чему смо посебно инсистирали и амандман о који се не могу лако оглушити, који ћемо образлагати у уторак у расправи, је да се оно што они називају фондом солидарности из којег треба да се прикупе средства из боље стојећих општина сразмерно преноси општинама које нису у стању да зараде зато што неће је следећи: Не може се рећи да Београд има највеће приходе од пореза на зараде, зато што има само 4 општине које имају тако велике приходе од 17 београдских општина, а  у тим централним општинама су сконцентрисана владина тела, седиште Владе, агенције и ЈП, а то су једина предузећа у којима се примају редовне, махом високе плате и на које се уредно плаћа порез на зараде. Али је питање из чега се финансирају плате тих људи запослених у јавном сектору. Из буџета, значи па да ли је солидарност када ви кажете да ће се град Београд одрећи једног дела тог прихода и дати некој мањој општини?! Не треба створити једну масу средстава од оног чему доприносе сви грађани Србије заједно и из те масе средстава дати, не по критеријумима које је одредио Млађан Динкић правећи свој појас за спасавање кроз Закон о регионализацији и овај Закон о финансирању, него по броју становника и сразмерно броју становника извршити повраћај средстава која њима припадају, а нису помоћ која им се даје у смислу солидарности. Значи, то је лицемерје предлагача овог закона да ће се уједначити развој и стандард гађана тиме што ће им се дати, јер оне немају довољно.

Још један пример, прелет над српским небом наплаћује Директорат цивилног ваздухопловства и Агенција за контролу лета и имају приход од плата стотину милиона евра годишње, на шта се издвоји порез од близу 1 милијарде динара, да ли је небо над Србијом небо људи запослених у агенији  и директорату јер они у буџет не уплаћују ни динар или је то небо грађана Београда и то ових из централних општина, али не и Барајева и општина које немају ни пристојен услове за живот. Не,  није, они који се праве да мисле о грађнима и предлажу овакве законе имају проблем што имају наспрам себе људе који политику доживљавају одговорношћу да укажу на права места злоупотребе и на права места уштеде, али и заиста искрено желе да промене оно што сматрају негативним појавама и лошим законима. То је само један од амандмана које смо предложили и ако будете узели стенограм излагања господина Динкића ви ћете видети да је објашњење о уштедама у ствари један покушај да се математика као егзактна наука поништи када се прича да ће се уштедети 20 милијарди, а онда ће некако уштедети и даље од тога. Чак се и ММФ нуди разговор у августу. Хајде да прво усвојимо закон којим ћу ја да испуним своје обећање које сам рекламирао на свим телевизијама, на билбордима и на сваком месту, а онда видећемо већ где ћемо наћи паре. Чија је то политика, кога ми у жаргону у свом комшилуку, у породици називамо таквим именима кад вам неко нешто обећа па каже - хајде ти купи, а видећемо где ћемо наћи паре. Да ли тако размишља држава која жели дугорочну стабилност да оствари, да ли тако размишља озбиљан човек? Не, то су људи који живе од данас до сутра, ово је власт која живи од данас до следећих избора пошто избори не могу да се укину, на жалост неких који су свесни да их више не  могу добити, онда дај да их одложимо колико је могуће и да грађанима жељним мало светла још неку шарену лажу продамо уколико је то могуће.

Овај закон је шарена лажа за коју нема покрића, нажалост ја то морам да кажем и ја бих волела да има неких пара однекуд. Оне не постоје и о томе говоре сви озбиљни економисти, сви политичари да се овим законом ствара ненадокнадива рупа, заборављају да ми имао проблем, ММФ каже јавног дуга а ми кажемо презадужености који немамо из чега да финансирамо. Пристижу камате, немају одакле да се плаћају, једино решење свих проблема је створити услове да се запошљавају људи али у привреди, не у јавним агенцијама и не у државним службама. Једино тако можемо да створимо бољу основу за буџет и да из тога финансирамо и локалне самоуправе и републичку власт, али док је у овој земљи ова влас која затвара најмање предузеће када не направи на крају дана рекапитулацију фискалних рачуна, а у фиокама држи пореска решења највећих приватних предузетника и звучних фирми неће бити ни страних инвеститора ни повољне климе ни отварања нових радних места и докле год Млађан Динкић буде субвенцијама плаћао једно радно место од 2-10 хиљада евра размажени инвеститори који нису луди да плате оно што не морају чекаће таква подстицајна средства, отвараће погоне као што их отварају. Шта нам вреди да смањујемо и порез на доходак и грађана и на годишњи приход ако увек постоје нека врата, неки човек који својим дискреционим правима одлучује да ли ће некоме дати неку дозволу или одобрење да се бавите неким послом. Значи, борба против корупције, поштовање институција, а ми смо кренули са Законом о јавним набавкама који су одбили, јесте услов за стварање повољне климе и за ново запошљавање. Не, нама неће побољшати живот Динкићев закон пресипање из шупљег у празно.
Да ли има још питања, ако не ја вам се захваљујем