Вести

Јоксимовић: ЕУ фондови за повезивање које води расту економије

Данас је још један важан, мали, али за нас врло значајан корак на европском путу, истакла је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић на почетку радова на изградњи Интермодалног терминала у Батајници.

"Европске интеграције нису само преговори по поглављима, већ по конкретним поглављима између осталог имамо и она која се тичу транспорта и трансевропских мрежа. Европске интеграције су и сваки пројекат који финансирамо из средстава ЕУ, као приступна земља, што показује колико је Србија претходних година радила на успостављању система за коришћење фондова, како бисмо за неколико година, када очекујем да постанемо чланови ЕУ, на пун и садржајан начин користили фондове који су знатно већи од оних које данас имамо на располагању", рекла је Јоксимовић.

Овај пројекат се уклапа у нову агенду, визију ЕУ и Западног Балкана, повезивања које води ка расту БДП-а, обима пословања и новим радним местима и смањењу трошкова, додала је министар Јоксимовић.

"Али и онога што је нова тема, важна политичка, економска и друштвена тема - екологија и заштита животне средине. Овај пројекат смо зато уврстили као један од приоритетних 2015. када смо започели и програмирали претприступне фондове. То је велики посао и данас можемо да почнемо са реализацијом".

Како је навела, ово ће допринети томе да ћемо имати мање великих теретних камиона на улицама, што ће сигурно помоћи и да нам ваздух буде чистији.

"Србија зато што је на раскрсници путева не треба да страда и пати, него да повезујемо, радимо и наплаћујемо. Овде ће бити први логистички центар овог типа на Западном Балкану".

Јоксимовић истиче да Србија наставља програмирање ИПА фондова.

"Поднели смо бројне пројекте за 2021. и 2022.годину, за економско инвестициони план за Западни Балкан који везује перспективу 2021. до 2027. и верујем да ћемо имати још много оваквих пројеката. Захваљујем се делегацији ЕУ и Европској комисији и идемо даље, како у процесу преговора, тако и коришћењу Европских фондова", истакла је Јоксимовић.

 

 

Извор: Танјуг