Вести

Јоксимовић: Европски пројекти унапређују сарадњу међу државама региона

Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије и национални ИПА координатор Јадранкa Јоксимовић поручила је данас да многобројни европски пројекти омогућавају да се превазилазе заједнички изазови, као што су климатске промене и социјална инклузија, али и да се унапређује туризам и културна размена, као и све оно што доприноси бољем животу грађана.

„Данас у Србији, као и у више од 30 земаља Европе, обележавамо Дан европске сарадње.  На иницијативу Европске уније, још 2013. године одлучено је да 21. септембар буде датум када ћемо да говоримо о достигнућима територијалне сарадње, односно сарадње региона унутар Европске уније, али и оних уз границу са државама чланицама.

Многобројни пројекти омогућавају да се европски модел развоја прилагоди новој глобалној реалности, да се превазилазе заједнички изазови као што су климатске промене, социјална инклузија, да се унапређује туризам, културна размена и све оно што доприноси бољем животу грађана без обзира где живе.

Укупна средства Европске уније за све програме прекограничне и транснационалне сарадње у којима је учествовала Србија, од када смо почели са спровођењем пројеката од 2004. године па до краја 2020, износила су више од 400 милиона евра, а корисници тих пројеката у нашој земљи определили су и додатни износ од 15 одсто.

Новац смо у локалним срединама користили за више од 1.000 пројеката, који су омогућили веће запошљавање грађана, бољу социјалну и здравствену заштиту, одрживи туризам, заштиту животне средине, подршку младима и унапређење економске конкурентности малих и средњих предузећа, промовисање одрживог транспорта и унапређење јавне инфраструктуре.

Ово је прилика и да још једном истакнем да је Европска унија за финансијску перспективу 2021-2027. из ИПА средстава одобрила нових 236,1 милион евра за програме прекограничне сарадње у нашој земљи.

Све тешкоће са којима се суочавамо – од последица вишегодишње пандемије до функционисања мултилатерализма у доба рата, економске и енергетске кризе изазване ратом у Украјини – лакше су решиви ако им приступамо заједно, солидарно и партнерски. И то је, између осталог, оно због чега и данас, са свим осталим државама корисницама ових програма, и у нашој земљи обележавамо овај дан.

Подсећам на то да Србија учествује у девет програма прекограничне и транснационалне сарадње, које у највећем делу финансира Европска унија.

Као министар и национални ИПА координатор предводим институцију која је у нашој земљи надлежна за координисање прекограничних програма са Мађарском, Румунијом, Бугарском, Хрватском, Црном Гором, Босном и Херцеговином и Северном Македонијом, као и за два транснационална – Јадранско-јонски програм Aдрион и Програм сарадње Дунав.

За грађане Србије, допринос прекограничне сарадње се не мери само у новцу - корисници имају прилику да кроз пројекте које спроводе са својим суседима реше заједничке проблеме и подстакну друштвени и економски развој.

Зато и данас, Министарство за европске интеграције, као Национални координатор, у обележавању Дана европске сарадње у Србији, организује кампању у Београду, Зрењанину али и у другим градовима и општинама које припадају пограничним регијама, како бисмо скренули пажњу на резултате које ова сарадња има за све нас и подсетили се још једном на све оно добро што смо са нашим суседима, а уз подршку ЕУ, заједнички урадили”, навела је Јоксимовић.

 

 

 

Извор: Танјуг