Вести

Јоксимовић и Бекман-Диркес о следећим корацима у приступном процесу

Интернационални секретар Српске напредне странке и министар за европске интеграције  Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са Норбертом Бекман-Диркесом, директором београдске канцеларије Фондације Конрад Аденауер,  о наставку приступних преговора Србије са ЕУ, а пре свега о подршци коју у процесу европске интеграције ова фондација немачке владајуће Хришћанско-демократске уније даје унапређењу демократских капацитета у нашој земљи.  

Јоксимовић је информисала саговорника да је Народна скупштина усвојила Предлог за промену Устава Републике Србије и тиме наставила да испуњава обавезе из приступних преговора, али и да побољшава приступ правди грађанима наше земље. „Јавна расправа о овом предлогу трајала је годину и по дана, с намером да постигнемо обим  друштвеног консензуса који би омогућио да се чују сва различита мишљења али и усвоје управо она решења која ће најефикасније да унапреде српско правосуђе у складу са европским стандардима“, нагласила је Јоксимовић. 

Говорећи о другим активностима у припреми за наставак преговора по принципима нове методологије политике проширења ЕУ, Јоксимовић је указала посебно на оне из кластера 3 - Инклузивни раст и конкурентност и кластера 4 - Зелена агенда дигитализација и одржива повезаност које, уз позитивне оцене у области владавине права. Јоксимовић је нагласила да очекује одржавање политичке Међувладине конференције на којој ће Србија представити све значајне и бројне активности које је предузела у складу са новом методологијом уз очекивање да чујемо од земаља чланица шта је то што се од Србије још конкретно очекује.

Норберт Бекман - Диркес  рекао је да Фондација Конрад Аденауер настоји да својим активностима, у отвореној сарадњи,  допринесе квалитету стабилног политичког деловања у Србији. Тиме, према његовим речима, заједно са српским партнерима, додатно доприноси јачању институција и убрзању процеса европске интеграције наше земље.

 

 

 

Извор: Танјуг