Вести

Јоксимовић: Из буџетске подршке ЕУ 18 милиона евра за последице Ковид-19

Министар за европске интеграције и Национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић потписала је измене и допуне Финансијског споразума о буџетској помоћи ЕУ за реформу јавне управе, којим ће бити омогућено да се неутрошена средства у износу од 18 милиона евра определе за превазилажење социо-економских последица кризе изазване пандемијом Ковид-19.

У светлу изазова са којима се Србија суочава услед пандемије Ковид-19, Јоксимовић је иницирала разговоре са Делегацијом ЕУ у Београду на тему коришћења неутрошених средстава, у склопу спровођења Програма секторске буџетске подршке у области реформе јавне управе.

Намера је била да се омогући да део ових средстава буде употребљен за смањење друштвено-економских последица здравствене кризе.

Јоксимовић је навела да је у марту упутила молбу комесару ЕУ Оливеру Вархеију да омогући преусмеравање неутрошених ИПА средстава за потребе суочавања са здравственом кризом и превазилажење негативних друштвено-економских последица пандемије.

Потписивањем овог Споразума обезбеђено је 18 милиона евра директне помоћи Европске уније, истакла је Јоксимовић.

Министар је додала да је секторска буџетска помоћ један од најпогоднијих модела спровођења подршке, имајући у виду да подразумева директан трансфер бесповратних средстава у буџет Србије, којима ће Влада управљати сходно тренутним потребама и мерама предвиђеним за друштвено економски опоравак земље.

Исплата ових средстава се очекује 2021. године, додала је Јоксимовић.

Министар је подвукла да је ова подршка само један део помоћи који је ЕУ обезбедила Србији у суочавању са изазовима Ковид-19 кризе, и захвалила партнерима из ЕУ на благовременој и обимној подршци.

Та подршка, додала је, од изузетног је значаја за Србију, имајући у виду озбиљност ситуације, размере изазова и неопходност правовремених и адекватних одговора на кризу.

"Одлуком да из овог, и других извора, подржи Србију, Европска унија је потврдила своју солидарности и посвећеност друштвено-економском опоравку наше земље", закључила је Јоксимовић.

 

 

 

Извор: Танјуг