Вести

Јоксимовић на годишњем форуму Међународне демократске уније

Међународни секретар Српске напредне странке и министар за европске интеграције Јадранка Јoксимовић изјавила је, након тродневног годишњег форума Међунарoдне демократске уније (IDU) окончаног данас у Берлину, да је Српска напредна странка и овим својим конструктивним учешћем на самиту глобалне политичке заједнице партија десног центра показала још једном исправност стратешког опредељења да јој међународна платформа буде заснована на принципима активног дијалога и сарадње са партнерима широм света. "Ангажовано учествујемо у најважнијим међународним форматима партијске дипломатије као што су Европска народна партија (ЕPP) и (IDU), која је још шира заједница партија десног центра, промовишући и на тај начин кључне циљеве политике наше земље. Важно је да користимо сваку прилику да изнесемо, разјаснимо и аргументујемо наше позиције јер у тренутним околностима готово хладноратовске слике и наратива морамо на ангажован начин да пратимо у ком правцу се формулишу глобалне политике", рекла је Јоксимовић након учешћа у свим најважнијим форматима овог скупа.

У време највеће постхладноратовске кризе која дубоко нарушава политичке, безбедносне и економске односе у свету, (IDU) је у Берлину окупила политичке представнике више од 70 политичких партија десног центра из педесетак земаља, међу којима и СНС као пуноправну чланицу ове организације. На Форуму се дискутовало о најважнијим темама од међународног интереса, пре свега о последицама које рат у Украјини има по мир у свету али и о последицама других актуелних оружаних сукоба и то посебно на младе.

Јадранка Јоксимовић учестовала је и на састанку Извршног одбора женског огранка Међународне демократске уније (IWDU), као једна од потпредседница те организације. Том приликом разговарало се такође о рату који се води на европском континенту, његовим последицама по читав свет и начинима на који жене које су ангажоване у политици могу да допринесу активнијем раду својих политичких странака, као и отпорности на кризе у земљама из којих долазе и њиховом одрживом развоју. Такође, организован је и редовни избор чланова Извршног одбора женског огранка (IDU), на којем је Јоксимовић поново изабрана за потпредседницу.

Међународни секретар СНС учешће на Форуму искористила је посебно да се састане са Стивеном Харпером, бившим премијером Канаде који је и председавајући ове организације, са члановима председништва "IDU" и бројним другим високим званичницима из земаља које су учествовале на форуму, као и да на панелу посвећеном Западном Балкану размени мишљење са Кристијаном Шмитом, високим представником за Босну и Херцеговину.

 

 

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА