Вести

Јоксимовић: Нова влада ће појачати европски пут Србије

Изложба „Примењена носталгија Београд – Париз“, која приказује главне градове Србије и Француске, отворена је данас у Дому омладине у Београду.

У првој половини ове године, током француског председавања ЕУ, ауторка из Француске Лор Може фотографисала је Београд, док је Немања Мараш, аутор из Србије, фотографисао Париз.

Изложбу је отворила министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, која је истакла да је „Примењена носталгија“ својеврсни омаж свакодневном животу и европском начину живота који, како је рекла, Београд дели са бројним престоницама држава чланица ЕУ.

Јоксимовић је подсетила да је прошле недеље изложба са идентичном поставком отворена у Културном центру Србије у Паризу и навела да је велики број грађана Париза већ на самом отварању погледало серију фотографија из два града.

"Оно што смо сви констатовали јесте да су то динамика духа и људи, живот града, отвореност, мултикултуралност, посвећеност и космополитизам оно што деле два града", рекла је Јоксимовић.

Истакла је да је изложба прилика да се грађанима покажу сличности Париза и Београда, али и да се обележи важно француско председавање Саветом ЕУ у, како је оценила, вероватно најизазовнијем тренутку за Европу у последњих неколико деценија.

Како је рекла, то је прилика и да се покаже да је Србија на прави начин разумела све поруке које су стизале из Француске, почевши од идеје нове методологије приступања, представљене пре више од две године, коју је, истакла је Јоксимовић, Србија спремно и активно прихватила.

Јоксимовић је изјавила да се Србија показала као одговорна и озбиљна земља у приступном процесу ЕУ и изразила уверење да ће нова влада појачати европски пут Србије кроз спровођење реформи и снажније политичко вођење тог процеса.

Јоксимовић је рекла да је Србија спремна за отварање кластера 3, али да он неће бити отворен током француског председавања Саветом ЕУ, које се завршава 30.јуна, због неусклађивања са спољном и безбедносном политиком ЕУ када је реч о санкцијама Русији.

"Очекивања о усклађивању са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ у смислу рестриктивног режима и санкција Русији постоје од почетка, ми смо тога свесни, али за нас из бројних разлога то није било једноставно", рекла је Јоксимовић на отварању изложбе "Примењена носталгија Београд-Париз" у Дому омладине.

Јоксимовић је рекла да се ситуација закомпликовала због рата који се води на европском континенту, наводећи да је то велики и забрињавајући сукоб у којем учествује једна нуклеарна сила и да све што се дешава, како каже, има додатну димензију претње глобалној безбедности и стабилности.

"Ситуација за Србију није нимало лака, јер се ради о двема државама које су обе пријатељске Србији", рекла је Јоксимовић.

Нагласила је да је Србија стала на страну међународног права и суверенитета и интегритета земаља једнако како, подвукла је, брани свој суверенитет и интегритет.

"Нема никакве дилеме на којој је страни Србија, ми смо на страни међународног права и поштовања принципа неповредивости граница и европског мира", нагласила је Јоксимовић.

Додала је да је Србија показала да је одговорна земља и да је озбиљно у приступном процесу и да ради оно што је најбоље за њене грађане.

"Пред свима у Европи стоје тешка времена у погледу енергетског и прехрамбеног снабдевања. Морамо чврсто да будемо на европском путу да бисмо заједно пребродили изазове пред нама", рекла је Јоксимовић.

Говорећи о француском председавању Саветом ЕУ, Јоксимовић је рекла да је оно дошло у веома тешком и изазовном тренутку за цео европски континент, али да је показало пуну посвећеност Француске европској идеји.

Истакла је да је наша земља показала да има поверења у француске идеје нагласивши да је Србија једина земља која је на ангажован начин прихватила нову методологију приступања ЕУ иако је, како каже, била у процесу да је више од пола поглавља отворила по старој методологији.

"Нисмо бежали од нових обавеза, прилагодили смо се новим захтевима и отворили кластер 4 и кластер 1. Показали смо да смо имали поверења у француску идеју и у идеју повећане кредибилности процеса предвидљивости и онога што је можда на први поглед изгледало још захтевније, што у неким сегментима и јесте. Али, кључно је поверење у добре намере", навела је Јоксимовић.

Подсетила је да је Министарство организовало Конференцију о будућности Европе са цивилним друштвом и академском заједницом и да су донете 52 препоруке о томе како грађани Србије виде будућност ЕУ.

"Те препорике су већ поменуте у неким од докуемната који се тичу сажетака конференције о будућости Европе. Много смо радили заједно, радићемо још више, јер само заједно можемо да будемо ревитализовани, снажнији и конкурентнији у глобалној сфери", рекла је Јоксимовић.

 

Извор: Танјуг