Вести

Јоксимовић: Очекујем да 2021. година буде боља у процесу интеграција

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да до краја године очекује међувладину конференцију са ЕУ на којој би се разјаснили принципи нове методологије како би Србија следеће године могла да интензивира преговарачки процес отварањем кластера.

"Очекујем да следећа година буде боља", рекла је Јоксимовић на скупштинском Одбору за европске интеграције.

Јоксимовић је додала да је Србија, по старој методологији, спремна за отварање више поглавља, и то за поглавље 2 (слобода кретања радника), поглавље 3 (слобода пословног настањивања и пружања услуга), поглавље 14 (транспорт), поглавље 21 (трансевропске мреже) и за поглавље 27 (заштита животне средине и климатске промене). У узнапредовалој фази су и поглавља 10 (информационо друштво и медији) и поглавље 28 (заштита потрошача).

Јоксимовић је објаснила да нова методологија носи нову формулу "кластерског приступа" што значи да се не преговара по појединачним поглављима, већ по кластерима сродних поглавља, а има их шест.

Јоксимовић је објаснила да је Србија у пет од шест кластера отворила више преговарачких поглавља, наводећи да би Европска комисија требало да објасни како ће се нова методологија применити на наш случај.

"Ако у кластеру о економским поглављима имамо, на пример, од седам поглавља четири отворена, да ли то значи да треба да се фокусирамо на преостала три поглавља која су у кластеру да бисмо могли да постигнемо критеријуме за отварање, или да их даље припремамо по свим другим поглављима за која смо спремни, па да видимо шта ће државе чланице подржати", пита Јоксимовић.

Јоксимовић је навела да ће у наредном периоду због новог модела, "престројити" преговарачки тим, не толико кадровски, већ тако да фокус буде на кластере. Чланове одбора је упознала са тим да Србија преговора по веома ригидној и захтевној методологији по којој ниједна држава осим Србије није преговарала, па ни Црна Гора, наводећи да наша земља може да отвори поглавље само уколико постоји напредак у области владавине права, односно у кључним поглављима 23 и 24.

"Црна Гора је могла да отвара поглавља за која је била спремна без те обавезе. На Србију је први пут примењена обавеза да укупни напредак у преговарачком процесу мора да буде условљен претходним напретком у поглављима 23 и 24 и додатним политичким условом напретком у поглављу 35 (имплементација Бриселског споразума)", објаснила је Јоксимовић.

Јоксимовић је рекла да је Србија успела да задржи европску перспективу и да се према последњем истраживању преко 50 одсто грађана изјаснило да је за чланство у ЕУ. Најавила је ново истраживање о томе до краја године.

Јоксимовић је указала на добру сарадњу са скупштином и Одбором за европске интеграције и истакла да ће један од важнијих циљева у овом мандату бити још јача сарадња са парламентом.

 

 

Извор: Танјуг