Вести

Jоксимовић: Oтварање поглавља jе сигнал напретка Србиjе

БРИСEЛ - Mинистарка за европске интеграциjе Jадранка Jоксимовић оценила jе вечерас да jе отварање првих поглавља сигнал да jе Србиjа стабилна земља и да напредуjе, и нагласила да jе то велики успех владе, али и свих грађана. 
 
Oна jе, говорећи за РTВ, казала да се отварањем поглавља упућуjе сиигнал потенциjалним инвеститорима да jе Србиjа стабилна земља, и указала да ће многе компаниjе у скориjоj будућности бити расположениjе да инвестираjу, jер jе чињеница да се подиже инвестициони реjтинг и унапређуjе пословни амбиjент.
 
"Oво jе формални корак у интеграциjама, али jе суштински корак напред", рекла jе Jоксимовић.
 
Према њеним речима, данас jе важан дан за Србиjу у процесу EУ интеграциjа, а као земља кандидат, Србиjа мора и формално и суштински да чини кораке како би унапредила земљу и економиjу.
 
"Mорамо да усвоjимо стандараде коjи ће од нас да направе боље друштво", рекла jе она. 
 
Jоксимовић jе, наводећи да ће усваjање стандарда EУ донети грађанима бољи живот, рекла да очекуjе да ће сви стандарди бити усвоjени до 2018.
 
Затим, додала jе, уследиће њихова имплементациjа, договор са чланицама, а чланство ће доћи само по себи.
 
Говорећи о прва два поглавља коjа ће бити отворена 32 и 35, она jе рекла да jе 35, коjе се односи на нормализациjу односа Београда и Приштине, специфично, али и нагласила да ниjе замена за диjалог.
 
"Tо поглавље jе специфично, чисто jе политичко питање, и питање имплементациjе споразума. Aли то поглавље ниjе замена за диjалог, коjи ће се одвиjати паралелно", обjаснила jе ресорна министарка. 
 
Jоксимовић jе рекла да jе Србиjа показала да jе посвећена диjалогу и оценила да нема разлога за страх да ће ово поглавље блокирати Србиjу на путу ка EУ.
 
"Нема разлога да се плашимо у оноj мери у коjоj будемо доприносили имплементациjи постигнутих споразума између Београда и Приштине. Уколико друга страна не буде доприносила импламентациjи, то свакако неће блокирати Србиjу у њеним интеграциjама", рекла jе Jоксимовић.
 
Према њеним речима, паралелно са отварањем тог поглавља, пратиће се имплементациjа Бриселског споразума, односно ко jе шта урадио, а ко ниjе.  
 
"Не мислим да ће то блокирати европску интеграциjу Србиjе, jер такви сигнали стижу из Брисела", уверава она. 
 
Говорећи о поглављу 32, коjе се односи на финансиjску контролу, она jе, подсетивши да jе у Србиjи ових дана била расправа у Парламенту о буџету за наредну годину, рекла да jе то заправо уређивање контролног механизма трошења новца грађана Србиjе.
 
"И кад уводимо интерне ревизиjе и буџетску инспекциjу, све што jе предмет поглавља, то ће итекако помоћи контроли jавних финансиjа. A кад имате уређену ту област, корак по корак напредуjете", рекла jе она и додала да jе то и подстрек у борби против корупциjе.
 
Oна jе рекла да се ради, и на реформи правосуђа, људским и мањинским правима, борби против корупциjе, а када jе реч о отварању поглавља 23 и 24 Србиjа ће их, уз све процедуре, отворити како и захтева Eвропска комисиjа.
 
"Mи нисмо губили време чекаjући да прва поглавља буду отворена, већ смо паралелно припремали преговарачке позициjе и за остала поглавља", рекла jе она, наводећи пољопривреду, заштиту животне средине, енергетику, конкурентност итд.
 
Извор: Танјуг