Вести

Јоксимовић: Помоћ ЕУ од 7,5 милиона евра за борбу против Корона вируса

Европска унија упутила је данас помоћ од 7,5 милиона евра Србији за јачање капацитета и подршку активностима у борби против пандемије Корона вируса.

Споразум којим се обезбеђује помоћ ЕУ у Влади Србије потписали су министарка за европске интеграције, Јадранка Јоксимовић, шеф Делегације ЕУ у Србији, Сем Фабрици, и стална представница УНДП-а у Србији, Франсин Пикап.

Јоксимовић је рекла је да је потписан споразум од првих 7,5 милиона евра бесповратне помоћи која ће, уз максимално убрзане процедуре, бити намењена за набавку медицинске опреме.

''Од овог износа, два милиона евра ће одмах бити утрошено на трошкове авио превоза медицинског материјала из Kине и Индије. Сви радимо заједно зато што су изазови исти и зато нема места за оптужбе и критике једних других. Морамо заједно да радимо јер само тако можемо да се изборимо са глобалном пандемијом'', рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је оценила да је од почетка пандемије, која је изазов за цели свет, Влада Србије, свако у свом ресору, предузела све како би обезбедила што више финансијске подршке за набавку медицинске опреме, лекова, респиратора, маски…

Јоксимовић је рекла да је Србија показала висок степен одговорности, али да је важно да сарађује са другима и тражи помоћ и од других у овој ситуацији.

''Сви смо у истом сосу сада и зато је можда постојао осећај и перцепција код наших грађана да помоћ Србији није стигла истовремено са свих страна.

Од првог дана кризе била сам у сталном контакту са амбасадором Фабрицијем, као и са европским комесаром Верхејијем и другим европским представницима, тражећи начин како да ЕУ помогне, чије су највеће земље погођене корона вирусом - Италија, Француска, Немачка, Шпанија, Аустрија.

У том смислу, наши грађани су осетили да нисмо одмах били ти са којима се разговарало о помоћи, али то не значи да нас је било ко заборавио, једноставно су се суочавали са огромним проблемима.С друге стране, наша држава је јурила на све стране, како би набавила сваку врсту помоћи'' рекла је Јоксимовић.Јоксимовић је нагласила да се следеће седмице очекује потписивање уговора о додатних шест милиона за набавку потребне опреме.Jоксимовић је рекла да је Министарство у координацији с Kризним штабом који води председник Србије сачинило хитну и приоритетну листу потреба која ће бити послата партнерима у ЕУ да би се новац који ће бити опредељен, искористио на најефикаснији начин.

 

ЕУ партнер Србији у борби против коронавируса, кључно заједништво

Европска унија је партнер Србији у борби против пандемије Корона вируса у тренутку када се највеће земље ЕУ суочавају са истим изазовима, изјавила је министар за европске интеграције, Јадранка Јоксимовић, наглашавајући значај солидарности и заједничке борбе свих европских народа како би са што мање последица превазишли кризу са којом се суочава цео свет.

Јоксимовић је после потписивања споразума о додели 7,5 милиона евра бесповратне помоћи Србији од стране ЕУ, рекла да је Унија формирала залихе медицинске опреме у вредности од 50 милиона евра за земље које се суочавају са пандемијом Корона вируса, а које ће бити доступне и Србији.

''На срећу, радили смо одговорно и Србија је 2014. године постала пуноправна чланица Механизма за цивилну заштиту ЕУ, тако да је ова помоћ доступна како чланицама ЕУ, тако и нашој земљи", рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је рекла да је у фокусу здравље људи, али да ће, када прође пандемија, кључна тема бити економски опоравак земаља и изразила уверење да ће Србија, као што је био случај после поплава 2014. године и у време мигрантске кризе, највише помоћи добити од ЕУ.

У складу са тим, ЕУ је донела одлуку да Фонд солидарности, чија је средства у износу од 60 милиона евра 2014. године Србија користила за санацију економских последица поплава, сада буде доступан свим земљама уз напомену да морају да на време евидентирају све трошкове произашле из борбе против пандемије Корона вируса.

''Ми сада радимо на пописивању свих трошкова да бисмо када средства буду доступна, паметно реаговали'', рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је захвалила амбасадору ЕУ у Србији, Сему Фабрицију, и европским партнерима на помоћи Србији и додала да ћемо наставити сарадњу са ЕУ и да заједнички тражимо могућности како би одговорили на кризу.

''Очекујем да ћемо као земља која је близак партнер ЕУ и приступајућа земља успети да отворимо додатне европске фондове'', рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је рекла да је свака помоћ у овом тренутку значајна и изразила захвалност Норвешкој на донацији од пет милиона евра намењеној активностима Србије у борби против Корона вируса.

''Ми смо као Министарство радили са норвешком амбасадом како да пренаменимо средства која су определили за одређене пројекте и успели смо у томе'', рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је апеловала на грађане да буду одговорни, дисциплиновани и да уважавају савете и препоруке струке и захвалила је лекарима, медицинском особљу, као и припадницима полиције и војске, учитељима и наставницима, запосленима у комуналним службама и свима у тешким околностима максимално професионално и одговорно обављају свој посао.

''Они стварају самопоуздање код наших грађана да можемо да рачунамо на највиши ниво професионализма и посвећености свих који су у систему'', закључила је Јоксимовић.

 

 

Извор: Танјуг