Вести

Јоксимовић са Кошаром о евроинтеграцијама Србије

Министар за европске интеграције Владе Републике Србије Јадранка Јоксимовић и амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар разговарали су о заједничким плановима и приоритетима током француског председавања, до краја јуна, са акцентом на наставак приступног процеса наше земље, као и о билатералним односима и ситуацији у региону и Европи.

На састанку је нарочито било речи о динамици преговора о приступању током актуелног француског председавања Саветом ЕУ, као и о приоритетима Француске у првој половини године, посебно када је реч о политици проширења Уније, али и спровођењу Зеленог договора, јачања стратешке аутономије ЕУ и Шенген зоне.

Јоксимовић је подвукла да Влада Србије наставља са свим реформским процесима у оквиру приступања Србије ЕУ и да након позитивног резултата референдума о измени Устава наставља, пре свега, са изменама законских прописа у области правосуђа.

Циљ је, како је нагласила, да нове уставне одредбе буду ефикасно примењене, након што јавна расправа о садржини нових прописа буде спроведена на инклузиван, транспарентан и начин отворен за све заинтересоване актере из стручне, академске и из сфере цивилног друштва.

Упоредо са тим, Јоксимовић је указала на значај и свих других реформи из области владавине права, борбе против корупције и посебно Зелене агенде, као и пројеката и заједничких улагања у овој области са европским партнерима.

Разговарало се и о начину на који Србија треба да допринесе дебати о будућности ЕУ у оквиру Конференције о будућности Европе, као и о припремама за учешће наше земље на Конференцији о Западном Балкану чије је одржавање недавно најавила Француска за јун ове године.

 

 

 

Извор: Танјуг