Вести

Јоксимовић: Србија спремна да настави даље реформске процесе

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је у Београду са мађарским министром спољних послова и трговине Петером Сијартом о европском путу Србије, као и о билатералним односима двеју земаља и о ситуацији у региону.

Јоксимовић је исказала потпуну спремност Србије да настави даље реформске процесе на путу приступања Европској унији и нагласила да очекујемо да током актуелног председавање Чешке Унијом буде одржана политичка међувладина конференција као нови корак у приступном процесу.

"И у веома тешким геостратешким околностима, које у значајној мери утичу глобално на квалитет живота, па и грађана Србије, настављамо да спроводимо све реформе из приступног процеса, које ће додатно допринети одрживости нашег друштва у целини, посебно у области економије и владавине права", рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је додала да су нам заједнички кључни задаци да се обезбеде стабилни токови снабдевања енергентима и храном током зиме, пре свега у сарадњи са европским партнерима и у појачаној и солидарној координацији са мађарским суседима, наводи се у саопштењу.

Министар Сијарто је рекао да Мађарска пружа снажну подршку приступању Србије ЕУ и партнерству са Србијом у бројним областима.

Посебно је истакао да Мађарска препознаје значај регионалне иницијативе "Отворени Балкан", као додатног заједничког напора да се у региону одрже стабилност и мир и убрза просперитет Западног Балкана, као и пут ка чланству у Унији.

Јоксимовић и Сијарто су позитивно оценили настојања да се покрене сарадња европских држава у овирима Европске политичке заједнице, наглашавајући да тај формат није замена за пуноправно чланство у ЕУ, које остаје главни спољполитички приоритет Србије.

 

 

 

Извор: Танјуг