Вести

Јоксимовић: Србија за активно учешће у Конференцији о будућности Европе

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић учествовала је на неформалном састанку Савета за опште послове (GAC) у контексту немачког председавања Саветом Европске уније, а на позив државног министра за Европу у Министарству иностраних послова Немачке и члана немачког Бундестага Михаела Рота.

Неформални "GAC" је био посвећен дијалогу министара за ЕУ из Европске уније и са Западног Балкана са младим амбасадорима из Европског омладинског парламента на тему припрема значајне и свеобухватне Конференције о будућности Европе.

Јоксимовић се захвалила министру Роту на иницијативи да током немачког председавања позове и министре из земаља кандидата, укључујући Србију, да учествују у том важном формату и важној теми која се тиче свих на европском континенту, не само ЕУ.

Министар је подвукла да се Србија на активан начин укључила у све нове обрасце заједничких европских политика које имају за циљ да оснаже међусобну кохезију и појачају конвергенцију свих у Европи.

Наиме, зелена агенда, дигитализација, иновације, здравствена политика, кохезија, политика азила су теме које су препознате од стране младих амбасадора као најважније за отпорност европског континента.

Јоксимовић је нагласила спремност да се и унутар нашег друштва оснажи и иницира међугенерацијска, родно равноправна и међусекторска платформа консултација као допринос Конференцији о будућности Европе, јер само сви заједно, наводи, можемо да учинимо Европу отпорнијом, снажнијом и спремнијом да превазиђе КОВИД-19 кризу на начин да се нови начини комуникације и нове економске политике уведу на социјално праведнији и друштвено укључујући начин.

Такође, Јоксимовић је захвалила немачком председавању што и током овако тешког периода за целу Европу није скрајнула тако важне теме, и изразила очекивање да ће немачко председавање до краја године успети да покаже да је политика проширења и интеграција кандидата са Западног Балкана активан и виталан процес.

Јоксимовић је изразила очекивање да ће до краја немачког председавања бити одржана Међувладина конференција са Србијом, у складу са правилима нове методологије, на којој би се разматрао досадашњи напредак и начин вођења приступног процеса током идуће године.

 

 

 

Извор: Танјуг