Вести

Јоксимовић: Вархеји одобрио Србији 94 милиона евра пренамене из ИПА

Министарка за европске интеграције, Јадранка Јоксимовић, рекла је да ће Европска комисија одборити да се средства из ИПА за Србију и текућих пројеката, у износу од 94 милиона евра, преусмере за подршку здравственом систему у циљу превенције даљег ширења Корона вируса.

У писму које је Јоксимовић добила од комесара за суседску политику и преговоре о проширењу, Оливера Вархеија, наводи се да је комесар дао инструкцију својој служби да ослободи оквирно око 94 милиона евра, уз сагласност Владе Србије, текућих пројеката, као и пројеката из ИПА средстава који до сада нису реализовани.

Како је саопштила Јоксимовић, то по ставкама значи 15 милиона евра за хитне потребе из текућих програма и уговора са УНДП и УНОПС-ом.

Јоксимовић је додала да је сагледана и могућност за коришћење додатних готово 21 милион евра из програма за подршку европским интеграцијама.

Комесар је у свом писму указао и на могућност додатне подршке у сагласности са Владом Србије тако што би се средства опредељена за реализацију пројеката чије спровођење још увек није отпочело преусмерила за потребе подршке здравственом систему и превазилажењу социо-економских последица у износу од 57,6 милиона евра.

"Хвала комесару на ефикасној и брзој реакцији Европске комисије која је разумела наше поруке упућене у правцу обезбеђења хитне подршке преусмеравањем дела средстава са текућих програма и уговора у оквирном износу од око 94 милиона евра и коришћењем неутрошених средстава која могу бити употребљена за подршку здравственом систему у циљу превенције даљег ширења корона вируса”, рекла је Јоксимовић.

Како је Јоксимовић рекла, у личном је контакту са комесаром и са њим ће наставити разговоре и предложити како да на најбољи начин искористимо расположиве ресурсе одговарајући на кључне, егзистенцијалне потребе наших грађана и привреде.

Јоксимовић је упутила 16. марта званично писмо комесару Оливеру Вархеију, са молбом да ЕУ омогући пренамену неутрошених средстава из Инструмента за претприступну помоћ (ИПА) у циљу предузимања мера за превенцију и сузбијање последица епидемије Корона вируса у Србији.

У одговору који је данас стигао, комесар Вархеји је упознао Јоксимовић са активностима које предузимају Европска комисија и Делегација ЕУ у Србији са циљем да обезбеде благовремену и свеобухватну подршку напорима које Влада Србије предузима у настојању да заустави ширење Корона вируса.

Комесар је информисао Јоксимовић да је Европска комисија у контакту са међународним финансијским институцијама како би удруживањем расположивих ресурса одговорили на потребе приватног сектора који трпи изузетне последице услед пандемије "COVID 19".

 

 

 

Извор: Танјуг