Вести

Јоксимовић: Влада ради у интересу грађана

Министарка очекује да у децембру буде отворено поглавље које се тиче финансијске контроле, као и резултате истраге у вези с паљењем немачке амбасаде и каже да је уверена да се сви министри у Влади труде и раде пуно Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић у интервјуу за Наше новине каже да јој није циљ да буде популарна, већ да се бави конкретним стварима. Како каже, трудиће се да погура ствари које стоје и истиче да је све што ради Влада у интересу грађана, а да јој је напредак Србије увек на првом месту.

 

» Премијер Вучић недавно је рекао да до сада није било притисака ЕУ за увођење санкција Русији, да ли сматрате да ће тако и остати?

- Србија је економски слаба земља, у захтевном покушају да се опорави. Нисмо ми никакав пресудан актер глобалне политике, већ као „мала“ земља настојимо да колико можемо остваримо своје специфичне интересе. Средство остварења наших интереса јесте стратешка опредељеност за чланство у ЕУ, уз очување добрих односа са Русијом. Наша политика је поштена и отворена јер само на тај начин можемо да градимо стабилне и одрживе односе и у региону и на међународној сцени. Све имајући на уму економски просперитет наших грађана који су дуго трпели због лоших околности. Не ради се о неутралном положају, већ о чињеници да Србија у овој фази преговора покушава да заштити своје интересе ниједног тренутка не губећи из вида чланство у ЕУ као приоритет.

 

» Шефица преговарачког тима Тања Мишчевић најавила је да Поглавље 32 може бити отворено у октобру, али и да то зависи од политичке одлуке.

- Ми смо завршили преговарачку позицију за Поглавље 32, које се тиче финансијске контроле и очекујемо да, уз процедуре које сада следе у ЕК, ово поглавље буде отворено до краја године, највероватније у децембру. Управо због неких процедура тешко да ћемо успети да га отворимо у октобру. Што се тиче политичких услова, познато је да су поједине земље везивале отварање Поглавља 32 са евидентним напретком у дијалогу са Приштином. Ми смо доста урадили на имплементацији иако нема дијалога на високом политичком нивоу и мислим да не би било коректно да се не отвори Поглавље 32 због тога што у дијалогу не зависи све само од нас.

 

» Да ли Брисел и даље остаје при чврстом ставу да нема почетка преговора док не решимо питања корупције у правосуђу и полицији и док не завршимо истрагу око паљења амбасада? Докле је радна група стигла са том истрагом?

- Питања реформе правосуђа и полиције су суштински део поглавља 23 и 24, за која смо завршили акционе планове, и морам да нагласим да је акциони план за Поглавље 23 добио одличне коментаре. Сада нас чека имплементација, што је увек велики изазов и тежи део посла, али ми доста радимо и верујем да ћемо ова поглавља отворити у првом тромесечју идуће године. Што се тиче радне групе, министар унутрашњих послова је рекао да се интензивно ради на томе и да ускоро очекујемо резултате истраге.

 

» Да ли ће питање Косова бити највећи камен спотицања?

- Дијалог је формат који се потврдио у пракси, кроз налажење одрживих решења. Наравно да нисмо задовољни свим решењима, али није ни друга страна. Ми ћемо настојати да добијемо све што можемо за наше људе на КиМ, не због евроинтеграција, мада то јесте важно политичко питање, већ зато што проблеме морамо да решавамо, ма како тешки били. И зато смо посвећени наставку дијалога.

 

» Премијер је најавио да ће рад министара бити провераван на сваких шест месеци и тај рок ускоро истиче. Који су конкретно резултати вашег рада?

- Министар задужен за евроинтеграције је политичка адреса за питања евроинтеграција, као и координација европске агенде рада Владе и процеса преговора. То није увек захвалан и популаран посао, али мени није циљ да будем популарна, већ да се бавим конкретним стварима. Трудим се да погурам ствари које стоје ако нема разлога да стоје. Све што радимо јесте због грађана и увек ми је на првом месту напредак Србије. Истовремено, ја сам и национални координатор ИПА фондова и развојне помоћи. Много сам урадила са Канцеларијом за евроинтеграције и мојим тимом на обезбеђивању средстава за санацију од поплава и програмирању пројеката за идућу годину. Наравно, уз сарадњу са ресорним министарствима. Нема ништа без размене информација и тимског рада.

 

» Да ли сте ви лично задовољни радом свих министра?

- Због процеса преговора, упућена сам у рад већине министарстава. Председавам и Саветом Координационог тела за приступање ЕУ, који чине шефови преговарачких група за свих 35 поглавља из готово свих министарстава. Ради се много, озбиљно. Знам да грађани увек мисле да може боље, али на крају ће измерити резултат. То је једино мерило, а не утисак који неко ствара. Али, верујте да нам са наслеђеним стањем није увек лако брзо доћи до видљивог резултата. Зато се од сваког од нас и целог система и траже посвећеност и пуно рада.

 

» Причало се о реконструкцији Владе до краја године, хоће ли бити смене министара?

- Не видим за сада идеје или потребе за реконструкцијом, а рад свих нас министара ће бити оцењиван.

 

* Подржали сте одржавање геј параде, да ли ћете бити уз њих на улици?

- Сматрам да свака мањинска група има право да се изрази и окупи уколико никога не угрожава. Још пре неколико месеци сам разговарала са организаторима параде. Они су тада због поплава одложили прајд, што је био коректан гест. Као гест разумевања, подржаћу их својим присуством. Време је да релаксирамо односе у друштву. Не морамо исто да мислимо и да смо исто опредељени, али нико због тога у Србији не сме да буде угрожен.

 

Извор: Наше Новине / Вања Мариновић