Вести

Јованов: Будућност Србије је у чланству Европске уније

Народни посланик на листи "Александар Вучић - За нашу децу" и потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Миленко Јованов изјавио је да је будућност Србије у чланству Европске уније (ЕУ) али је упозорио да то није искључиво наша одлука и да зависи од Брисела и чланица ЕУ.

"Наш пут јесте европски пут и ми смо данас држава која је потпуно окружена земљама Европске уније и ви данас тешко да можете да говорите на било који начин о томе да Србија може изолована да настави да функционише. И све те идеје једноставно нису спроводиве у пракси и ја сам то видео својим очима и то ме је само додатно уверило у ту позицију иако јесам у једном периоду размишљао на један другачији начин пре свега због односа неких земаља Европске уније према Косову и Метохији", рекао је Јованов дајући пример граничног прелаза Наково и користи које грађани и привреда имају од неометаног  промета људи и роба.

Говорећи о борби Србије против корана вируса, Јованов је навео да је постигнут велики успех.

"Мислим да смо ту показали резултате. Погледајте како други коментаришу оно што Србија постиже и сада је стварно питање за многе земље у Европи и у свету како је једна мала Србија, једна до јуче проказна земља, на коју су показивали прстом као на ђака понављача на Балкану, постигла толики успех када је у питању вакцинација, заштита здравља, набавка вакцина и свега осталог", истакао је Јованов.

Према његовим речима, највећи допринос борби против Ковида-19 дао је председник Србије Александар Вучић јер је "сагледао реално стање у свету и није робовао идеолошким догмама, неким причама о неким правилима која су успостављена у међународним односима, водио је искључиво рачуна о интересу Србије и отуд респиратори, после изградње болница, набавка вакцина, уз наравно све оно што је било између те три тачке".

Одбацио је критике дела опозиције које упућује на рачун противпандемијских мера које се спроводе.

"Они не стичу никакве политичке поене на томе. Они једноставно показују да мрзећи Вучића почињу да мрзе свој народ и Србију и то је оно што је потпуно ненормално", оценио је Јованов.

Додао је да се део опозиције понаша као дете до треће године живота које је у "не фази" чекајући шта ће Вучић рећи да би они казали "не".

"Да су ти људи одлучивали у Србији, Србија би данас била у истој ситуацији као Хрватска, у којој је данас Словенија, нека друга земља у Европи, која данас има проблеме што не вакцинише своје становништво у довољној мери. Да су они одлучивали, ми данас не бисмо имали ниједну вакцину", истакао је Јованов.

Јованов је коментарисао и филм Дара из Јасеновца наводећи да са тим причама о злочинима у Независној држави Хрватској током Другог светског рата живи од своје четврте, пете године слушајући сведочења баке о трагедији своје породице.

"То мора да буде део идентитета нашег народа, а то није био случај зато што смо ми о томе ћутали", рекао је Јованов.

Приметио је да су коментари дела опозиције у Србији о филму Дара из Јасеновца слични онима у Хрватској.

Подсетио је да је почело и снимање филма о јунацима са Кошара, да је Александар Вучић први који је НАТО бомбардовање 1999. године назвао агресијом и да је његовом заслугом подигнут споменик Стефану Немањи у Београду рекавши да су све то ствари које чине идентитет српског народа.

Нада се да ће се вратити служење војног рока али је мишљења да суштина није у томе да војска од мушкарца направи човека.

"Мислим да ће ствари да се крећу када је читав свет у питању тако да јака и организована војска значи сигурност. И у том контексту мислим да ми треба да идемо корак по корак уназад у односу на оно што су радили људи који су војску сводили на осредње напружано ловачко друштво", додао је Јованов који је цивилно служио војни рок.

Јованов је рекао да се странка спрема за изборе 2022. године и подсетио да нас крајем марта очекују локални избори у Прешеву, Зајечару и Косјерићу.

Сматра да опозиција нема подршку међу грађанима и да њихова активност на друштвеним мрежама нема основу у реалности.

Јованов је истакао да ће Србија имати започету изградњу осам ауто-путева што је некада био само сан.

"То значи земља премрежена ауто-путевима", закључио је Јованов.

 

 

Извор: Инфо 24