Вести

Лончар: Апелујем на грађане да буду одговорни и да се придржавају мера

Због све већег броја заражених вирусом корона и попуњености болничких капацитета, министар здравља Златибор Лончар рекао је да су болнички капацитети у Београду пуни и да се пацијенти сада шаљу у болнице у Смедереву, Пожаревцу и Младеновцу.

У Београду је, како је рекао Лончар, слободна са креветима само привремена болница у Арени, те je подсетио да она прима пацијенте са лакшом клиничком сликом.

Болнице у Шапцу и Чачку већим делом ће бити ковид болнице, "Чигота" на Златибору прелази на ковид систем, и биће отворене две нове, привремене болнице у Крагујевцу и Нишу.

Лончар је рекао да се разматра да се и привремене болнице опреме кисеоником, иако за тим, истиче, у марту и априлу није било потребе.

Апеловао је на грађане да буду одговорни и да се придржавају мера, јер стање у болницама, показује да у претходном периоду нисмо били одговорни и нисмо променили навике.

"Надам се да је ово моменат када ће наши грађани схватити, да ли то желе или не, да морају да промене навике", рекао је Лончар.

Препоручио је грађанима да се у оваквој епидемиолошкој ситуацији не окупљају ни на затвореном ни на отвореном простору, јер постоји велики ризик од заразе.

"Да ли смо били одговорни, то ће показати број заражених, број пацијената у болницама и број преминулих у наредном периоду", указао је Лончар.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк