Вести

Лончар: Довољно места у болницама и за наредна три дана

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да за три наредна дана у ковид болницама у Београду има довољно места и додао да неће морати да прераспоређују пацијенте или из Београда у унутрашњост или из унутрашњости у Београд.

Лончар је рекао да то значи да до понедељка, по свим тренутним параметрима и у случају да буде нешто лошији сценарио него што је сада, има капацитета у свим болницама које се баве ковид пацијентима, како у болницама које се иначе тиме баве, али и у привременим болницама.

Како је рекао, на ред долази и смена лекара и медицинског особља које је радило у претходних 15 дана, који ће сада ићи на паузу, а замениће их друге колеге.

Лончар је обавестио да се приводе крају радови у привременој болници у Арени.

"Велики део посла везан за провод кисеоника је урађен, сада мора да се доводе струја и то очекујемо у најкраћем року да се заврши и имаћемо бољу ситуацију и за јесен и будућа времена уколико буду затребали ти капацитети", навео је министар.

Подсетио је да се за јесен и зиму планирају и две нове болнице у Београду и Крушевцу и рекао је да ће се видети и могућности у једној болници у селу Кнез код Ниша, са 300, 400 лежајева, да се за неких месец дана припреми за евентуални нови талас.

У понедељак ће бити завршени радови на лабораторији "Ватрено око" у Нишу, што ће министар посетити, а ту посету ће искористити, како је рекао, и да се види какви су капацитети.

"Како пратимо ситуацију на дневном нивоу, ми се полако припремамо и за јесен и за зиму и за све оне сценарије који су могући", рекао је Лончар.

 

 

Извор: Танјуг