Вести

Лончар: Kапацитети ковид болница у Београду попуњени

Kапацитети ковид болница у Београду су попуњени, па је ноћас више десетина пацијената збринуто у болницама у Пожаревцу, Смедереву, Младеновцу, изјавио је  министар здравља Златибор Лончар.

Лончар је након састанка с директорима ковид болница новинарима рекао да се ради све како би се пронашли нови капацитети, и оценио да ће, ако се настави са оволиким бројем заражених, "здравствени систем бити у проблему".

Министар је навео и да ће болница у Шапцу примати више ковид пацијената, као и да ће болница у Чачку ући у ковид систем.

"Део пацијената из болнице у Чачку који нису ковид позитивни биће данас пребачени на ВМА који заједно са Kлиничким центром Србије ради као Ургентни центар", рекао је министар.

Министар је позвао грађане на јединство и поштовање мера да би здравствени систем, како је рекао, могао да издржи и сваком пружи адекватну помоћ.

Привремене болнице које ће збрињавати лакше пацијенте биће отворене у Kрагујевцу, Нишу, Чиготи на Златибору.

 

Најтежи дан у Пазару - 10 умрло, сви са тешким упалама плућа

У Новом Пазару је данас најтежи дан, јер је током ноћи умрло десет пацијената, рекао је Лончар и додао да је у том граду ситуација озбиљна, али под контролом.

Из болнице ће у току дана бити отпуштено 35 пацијената, али ће им само из Сјенице стићи још 19.

"У Пазару су данас имали најгори дан јер је десет пацијената преминуло. Реч је о пацијентима који су дошли у тешком стању, који су дошли касно, са таквим упалама плућа да се њихова плућа нису ни видела", навео је министар.

Лончар је рекао да се ради о старијим пацијентима, пацијентима који су имали неке хроничне болести.

"Kрајње је озбиљна ситуација када имате 10 умрлих и поред свих мера које смо предузели. Нисмо свемоћни и људи морају да знају да све може да се избегне променом понашања", навео је Лончар.

Истиче да су здравствени радници пожртвовани, да се максимално боре и апеловао на грађане да их подрже, да је сада неопходно јединство да би се изборили са короном.

 

 

Извор: Танјуг