Вести

Лончар: Мање пацијената у ковид болницама

Мањи је број пацијената у ковид болницама у односу на претходне недеље, рекао је министар здравља Златибор Лончар и додаје да је у последња два дана повећан број прегледа у ковид амбулантама и повећан број првих прегледа.

"Имамо мање пацијената у ковид болницама и то стање можемо да назовемо задовољавајућим. Међутим, оно што нам се не свиђа је повећан број укупних прегледа и првих прегледа у амбулантама", рекао је Лончар.

Лончар је упозорио да уколико се грађани не буду придржавали мера, Србија може да уђе у нестабилну фазу.

"Оно што треба да урадимо и што је дало резултате је да користимо маске, држимо растојање и перемо руке. То је сасвим довољно да имамо добре резултате", навео је Лончар.

Лончар је подсетио да долазе хладнији дани, да ће људи све више боравити у затвореном простору и да је то додатни ризик за ширење вируса.

"То је додатни фактор на који мора да се рачуна. Молим све да се стрпе јер биће времена и за прославе и за журке. Сада је најважније да сачувамо животе", навео је Лончар.

Изазов представља и повратак студената на факултете.

Катедра за епидемиологију Медицинског факултета ради тачне критеријума како ће морати да се понашају студенти који имају практичне вежбе.

Лончар је навео да ће се у наредном периоду максимална пажња посветити нонковид пацијентима.

Већ следеће недеље биће заједнички састанци са представницима болница које имају скенере, магнетне резонанце, у којима се ради коронарографија, да се у наредном периоду збрине максималан број људи.

"Донећемо критеријуме колико по апарату може да се уради прегледа, а не да имамо апарате где се уради 10- 15 прегледа, а негде само пет или имају скенер и магнет који им служе само за лежеће пацијенте, а не примају пацијенте из неке друге болнице или оне који нису на болничком лечењу", нагласио је Лончар.

 

 

Извор: Танјуг