Вести

Лончар: Наредних десетак дана додатне информације о омикрону

Министар здравља Златибор Лончар је рекао да нам је корона показала да ни оне сојеве који су били познати нисмо у потпуности савладали. Не залећимо се са информацијама о новим сојевима, истиче Лончар.

Лончар је разговарао са шефом тима за имунизацију у Регионалној канцеларији Светске здравствене организације за Европу, Датом Сидартом. 

Лончар је, износећи информацију из прве руке од човека који је главни за имунизацију за Европу, замолио све за мало стрпљења, да се не излази са преурањеним информацијама о новом соју коронавируса.

"Потребно је додатно време да би се проценило да ли се овај сој показује и у ком проценту код пи-си-ар теста, да ли га он детектује и да ли сој пробија имунитет који се до сада добијао вакцинацијом", рекао је Лончар.

"Они очекују да у наредних десетак дана имају додатне информације, не можете пре времена да дате информацију док не прође довољно времена, и док на одређеном броју људи који су се заразили вирусом не видите шта се дешавало", рекао је Лончар.

Апеловао је на све да се не збуњује народ. "Двадесет месеци траје ово, оно што нам је показала корона је да ни оне сојеве који су били познати нисмо у потпуности савладали, да се не залећемо са информацијама о новим сојевима који су се тек појавили", поручио је Лончар.

Према његовим речима, потребно је да се придржавамо мера, урадиће се анализа шта да још урадимо да бисмо побољшали имунизацију, што је битно.

Стигле су похвале од шефа тима за имунизацију СЗО.

"Концентришимо се на ствари које нас чекају, да се не враћамо уназад, из анализе које су урадили шта још можемо да урадимо, похваљен је наш систем за пријаву нежељених ефеката, да је транспарентан и да треба више да га експлоатишемо – да кажемо какви су резултати да грађани знају да немају бојазан да вакцине изазивају неке нежељене ефекте о којима се прича", рекао је Лончар.

Истакао је да постоје велике разлике по областима, па у неким деловима Београду има преко 80 одсто вакцинисаних, негде у Србији испод 20 одсто, тако да је добро да, како каже, укрстимо те људе, да они размене искуства – и то је начин да покушамо да повећамо обим вакцинације.

Говорећи о томе шта треба урадити да се не погорша ситуација, Лончар каже да Градска болница излази из ковид режима, па ће после тога и "Драгиша Мишовић", под условом да бројеви крену да падају.

"Оно што није добро – резултат од јуче, да после неког времена имамо више пријема него отпуста, мало ме је то забринуло, видећемо да ли је то случајност", подвукао је Лончар.

Какав год да је сој вируса, морамо да урадимо шта је до нас да спречимо да сој дође у том обиму да наруши здравље, живот и здравствени систем, указао је Лончар.

Подсећа да су на аеродрому појачане мере, постоји посебна процедура за људе који долазе из земаља где постоји тај сој у већем обиму, ради се тестирање на аеродрому, иде се у карантин.

"Никога не враћемо из Србије, људе стављамо под контролу, нису то мере да неког враћате из Србије, и да неко не може да уђе у Србију, процедура није компликована, морате да се тестирате, морате бити у карантину, ако сте позитивни ми преузимамо бригу, одговорне државе тако раде", закључио је Лончар.

 

 

Извор: РТС1