Вести

Лончар: Не постоји важнија ствар од бављења здрављем деце

Камен темељац за Национални центар за развој детета и инклузију "Украс света", намењен деци са сметњама у развоју постављен је на Бежанијској коси, а та установа биће место за сва питања, недоумице, информације за родитеље и децу, али и за струку чији су фокус деца са тешкоћама у развоју.

Постављању камена темељца, између осталих, присуствовали су министар здравља Златибор Лончар, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, директорка УНИЦЕФ-а Дејана Костадинова, Тамара Вучић, супруга председника Републике Србије, в.д. директорка Института за ментално здравље др Милица Пејовић Милованчевић.

Изградња Центра за рани развој детета и инклузију је државни пројекат Владе Србије, у сарадњи са Министарством здравља.

Лончар је истакао да се у здравству свакога дана суочавају са бројним изазовима, али, да упркос томе, не постоји важнија ствар од бављења здрављем деце.

Лончар је подсетио да је 2016. године Влада Србије усвојила Национални програм за унапређење развоја у раном детињству, а да Центар представља управо све што се тим програмом предвиђа.

"То је капитал за будућност једне нације. Центар представља повећање капацитета и пружање подршке родитељима за рану стимулацију развоја деце од зачећа до пете године старости, јачање здравственог система за рано откривање кашњења и тешкоћа у развоју, пружање раних интервенција и подршка детету и породици. Здравствени систем има кључну улогу у периоду раног развоја детета када су изгледи за оптималан развој дечијег мозга највећи и јединствени", рекао је Лончар.

 

 

Извор: Танјуг