Вести

Лончар: Поверење у здравство никада није било на вишем нивоу

Поверење у здравствени систем и здравствене раднике у Србији никада није био на вишем новоу, изјавио је министар здравља Златибор Лончар и упозорио да напади на здравствени систем у овом тренутку нису случајни, и изразио жаљење што бацају сенку на праве јунаке и борце који се озбиљно боре против епидемије.

"Управо из тог разлога циљ нам је да политика не уђе у здравство, рекао је Лончар на првом пријему које ће Министарство убудуће сваке недеље организовати за запослене у ковид болницама "као мали знак пажње и поштовања".

Министар је позвао лекаре, сестре, техничаре и остало здравствено особље да се не обазиру на негативне коментаре, који нажалост имају за циљ да баце сенку на њихов рад и додао да морају да знају да ће се њихови резултати и све што су постигли, тек анализирати.

Ви сте људи који раде најбоље што могу, помажу пацијентима и држави, имају пуну подршку, рекао је министар и оценио да ће они и убудуће бити наше највеће богатство.

 

Очекујем противљење вакцини, али и праву одлуку грађана

Лончар је изјавио да очекује кампању и против нове вакцине када буде пронађена, али да верује да су грађани све зрелији и да ће на основу правих информација одлучити шта је добро за њих и њихово здравље да би се заштитили од корона вируса.

"Надам се да су наши људи све зрелији и да имају све више информација, да знају да се теорије противника вакцине не заснивају на чињеницама, да је то бука и кампања која се води због фармацеутских чињеница. Свако ће моћи да процени шта је добро за његово здравље, здравље његове деце, родитеља, хроничне болеснике и остале када је реч о испитаној, званичној и одобреној вакцини", рекао је министар.

Према његовим речима, тај лоби је врста фармацеутског надметања.

"Да они не желе добро ни својој деци ни себи ни грађанима Србије, научно је доказано", рекао је министар.

Лончар је подсетио на епидемију малих богиња, да је држава предузела озбиљне мере када је било противљења вакцинацији, да су родитељи морали да имају потврду када су желели да децу упишу у вртиће.

"Та мера је дала резултат и дошли смо до тога да је преко 95 одсто вакцинисаних, а када је повећан обим вакцинације, смањен је број оболелих, односно више их није било", рекао је Лончар и подсетио да је медицина спасила много живота.

Лончар је о вакцинацији и томе да је поверење у здравствени систем на највишем нивоу до сада, говорио на првом пријему у низу, а које ће Министарство сваке недеље организовати за запослене у ковид болницама "као мали знак пажње и поштовања".

 

 

Извор: Танјуг