Вести

Лончар: Предложене нове мере како би се спречило даље ширење короне

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да је на данашњој седници Кризног штаба направљен пресек тренутног стања и да су предложене нове мере како би се спречило даље ширење вируса корона.

Лончар је рекао да ће у наредних неколико сати медицински део Кризног штаба писмено образложити сваку предложену меру, а затим ће се размотрити шта је од тога законски изводљиво да се спроведе.

"Људи из законодавства ће да кажу шта је могуће, а шта не. Није у реду да изађемо с мером, па да неко каже то није у складу са законом, Уставом Србије", рекао је Лончар.

Лончар је нагласио да је оволики број заражених вирусом корона последица непоштовања постојећих мера, односно да су поштоване мере ситуација не би била оваква.

"Које год мере да донесете, минимум седам до десет дана је потребно да видите њихов резултат", закључио је Лончар.

 

Пулмологија и грудна хирургија КЦС прешле у ковид систем

Клиника за пулмологију и Клиника за грудну хирургију Клиничког центра Србије од јутрос су у ковид систему, а донета је одлука да и Нишка бања буде претворена у ковид болницу, саопштио је Лончар.

Лончар је рекао да су капацитети болница у Београду у потпуности искоришћени и да су зато отворени додатни капацитети.

"Од јутрос смо отворили целу пулмологију и грудну хирургију у КЦС. Пацијенте са грудне клинике смо пребацили на кардиохирургију, а са пулмологије на Интерну Б. Сада ту имамо додатне капацитете и, најважније, капацитете за интензивну негу, која је најнеопходнија", рекао је Лончар.

Лончар је навео да је синоћ донета одлука и да Нишка бања буде претворена у ковид болницу, а и болница у Лесковцу са одређеним капацитетима за интензивну негу, биће спремна да прими пацијенте.

"Имамо довољно места у привременим болницама у Нишу и Крагујевцу. По унутрашњости имамо довољно места да приме ковид пацијенте. Проблем је у Београду, одакле пацијенте који захтевају болничко лечење превозимо у друге градове Србије и тако ће се наставити, јер нам је циљ да свакоме коме треба болничко лечење, то и омогућимо", рекао је Лончар.

Министар је указао да је вирус ушао у породицу, и то је велика разлика у односу на ранији период.

"Да не филозофирамо, једино како може да се спречи, то је прекид контакта. Не постоји други начин да бројеве зауставимо", рекао је Лончар.

 

Полицијски час није чаробни штапић, лек - прекид контаката

Полицијски час није чаробно решење и та мера није била тема данашње седнице Кризног штаба, изјавио је Лончар и истакао да је једини лек за смањење броја заражених прекид контаката.

"Полицијски час није чаробно решење и можда је нешто што пара уши, али бих волео да сви заједно схватимо да ли је неопходно да уведемо полицијски час, а да не можемо да схватимо да морамо да прекинемо контакт. То је суштина свега", рекао је Лончар.

Лончар је истакао да полицијски час данас није била тема седнице Кризног штаба, али је, како је рекао, увек тема да се прекине контакт.

"Без прекида контаката, посебно сада када је вирус ушао у породицу, не можемо да добијемо бољи резултат и смањимо пораст броја заражених. Можемо да га назовемо како год хоћемо, прекид контаката је једини лек за ову ситуацију", рекао је Лончар.

 

Свака помоћ приватника добродошла, никог не условљавамо

Лончар је изјавио да је свака помоћ приватне праксе у борби с вирусом корона добродошла, али да их Министарство здравља неће условљавати да раде у ковид систему.

"Не постоји приватник да је имао жељу да учествује у ковид систему, а да му нисмо изашли у сусрет. Међутим, они раде за профит и да ли ће да се укључе, то је њихова лична ствар", рекао је министар.

Лончар је навео да је свака помоћ добродошла и да здравственом систему Србије требају здравствени радници за нове ковид болнице које се отварају у Батајници и Крушевцу.

"Не условљавамо приватнике, сада неким декретом, да раде у ковид систему. Свако ко жели може да помогне", рекао је Лончар.

 

Има довољно вакцина за сезонски грип

Лончар је изјавио да има довољно вакцина за сезонски грип, као и да ће у наредних неколико дана стићи још 200.000 четворовалентних вакцина, уз још једну серију произведену у Институту "Торлак".

"Имамо довољно вакцина за сезонски грип, и четворовалентних и тровалентних ''Торлакових''. Може да се деси да их негде нема, али можемо да их прерасподелимо", рекао је Лончар.

Лончар је најавио да ће у наредних пар дана стићи још нешто више од 200.000 вакцина за сезонски грип, четворовалентних, уз још једну серију вакцина произведених у Торлаку.

"Апелујем на грађане да ће моћи и цео децембар да се вакцинишу. Препоручујем им да се вакцинишу. До сада нисмо никада имали такав обухват вакцинације, већ у овом дану смо га премашили за 30-40 одсто, у односу на најбоље дане које смо имали у претходном периоду", рекао је Лончар.

Лончар је поновио да нема несташице вакцина, односно да је могуће да их негде нестане, али да се онда врши прерасподела, наводећи да је јутрос било преко 20.000 четворовалентних и 40.000-50.000 тровалентних вакцина.

 

Србија део Европе, вирус не познаје границе

Европска унија донирала је пет амбулантних возила опремљених мобилним респираторима и сетовима заштитне опреме здравственом систему Србије.

Донацију вредну 900.000 евра уручио је министру здравља Златибору Лончару шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Возила и опрема део су шире донације Европске уније коју чине 12 амбулантних возила и мобилних респиратора, два возила за деконтаминацију, као и 75 сетова високо-заштитне опреме.

Лончар је рекао да је пандемија вируса корона показала да за вирус не постоје границе и да европске земље треба више да сарађују.

"Ово мора да буде наук за будућност да све земље Европе, без подела, буду укључене у решавање оваквих ситуација. Замислите да смо били сложни и да су на почетку пандемије селе за исти сто све европске земље, сви министри здравља и донели заједничке мере. Да ли би било толико полемика око мера када се зна да иза тога стоје све земље захваћене вирусом", рекао је Лончар.

Лончар је нагласио да је Србија део Европе и да то нико не може да промени, да је потребно што пре сви да схвате како би имали више разумевања једни за друге, како би боље сарађивали и имали боље резултате.

"Можда ово треба да нам буде наук - вирус који не познаје границе, да и на друге ствари гледамо тако", рекао је министар.

 

 

Извор: Танјуг