Вести

Лончар: Сада пуна пажња пацијентима који немају корону

Министар здравља Златибор Лончар разговарао је са директорима болница које нису у ковид систему, а на састанку је анализирано колико свака болница има скенера (ЦТ) и магнетних резонанци (МР) и направљен је протокол колико на тим апаратима мора да се уради прегледа у току дана.

Лончар је рекао да ће се радити сваким даном од 7 до 19 сати и да ће у том временском интервалу на сваком МР апарату морати да се уради 20 прегледа, а на ЦТ апарату 40 прегледа.

"Радићемо и викендом, за почетак суботом, а можда и недељом. Желимо да искористимо овај моменат да максимално помогнемо пацијентима који немају корону, али имају неке друге болести", рекао је Лончар.

Лончар је прецизирао да они пацијенти који су преко ИЗИС-а заказали дијагностику и треба да оду на преглед у наредних неколико дана за њих остаје тај термин.

Како је рекао, позваће их само из болница да провере да ли ће доћи или су можда већ обавили преглед како не би остао упражњен термин.

Свака болница имаће и посебан телефонски број на који ће пацијенти моћи да се информишу о свему што их занима у вези прегледа, дијагностике и операција.

"На дневном нивоу имаћемо колико смо урадили скенера, МР, коронарографија", навео је министар и нагласио да ће се у пуном капацитету радити и ортопедске операције, операције катаракте.

Програм рада сваке болнице направљен је за наредне две до три недеље, а како ће се након тога радити зависиће од епидемиолошке ситуације са короном.

"Сада имамо мањи проценат људи који имају корону и много већи број пацијената који имају друге болести", навео је Лончар.

Како је рекао, епидемиолошка ситуација са корона вирусом сада дозвољава да се пуна пажња посвети пацијентима који имају хроничне болести и који су стрпљиво чекали да се стиша ситуација са короном.

 

Нису криви ђаци, већ они који треба да спроводе мере

Лончар је рекао да постоје разрађени сценарији како се поступа уколико дође до преношења вируса корона између ђака, што се десило у једној основној школи на Новом Београду.

Лончар је рекао да је то "морало да се деси пре или касније" и да једино што даје резултат је поштовање мера превенције.

"Стојим иза тога да су изванредан посао одрадили и Министарство просвете и наши епидемиолози. Једино ако не поштујете мере можете да дођете у ситуацију да се вирус преноси. Не можете да кривите децу да они нису поштовали мере, одговорни су они који су требали да спроводе мере", рекао је Лончар.

Лончар је још једном апеловао на све да се поштују мере превенције - ношење маски, размак између две особе, прање руку.

"Имамо спреман сценарио како се поступа у таквим ситуацијама, одрадиће се све што је неопходно, морамо да наставимо даље. Битно је да нам деца што дуже иду у школу", навео је Лончар.

Напомиње да је школа важна због развоја сваког детета, али и због њихове социјализације и да није исто да ли се ради онлајн или уживо.

"Видите колико деца нису ишла у школу. То ће оставити последице, а они су наша будућност", закључио је Лончар.

 

По повратку са мора останите неколико дана код куће

Лончар је позвао све који се враћају са летовања из иностранства, где је сада много више заражених вирусом корона него у Србији, да буду одговорни и остану неколико дана код куће како не би излагали ризику од заразе људе из свог окружења.

"Немојте да журите да се виђате са неким, да се грлите и љубите и да заразите људе око себе. Били сте у местима где је сваки трећи или четврти позитиван на корону. Вероватноћа да сте и ви заражени је велика", рекао је Лончар.

Лончар је навео да разуме људе који нису могли да издрже да не оду на море, али да у повратку треба да буду одговорни, да остану код куће неколико дана и не излажу ризику људе око себе.

"Не морају мере да вам уређују живот, да ли ћете неком пренети корону или не. Сачекајте због вас. Ако имате симптоме, идите у ковид амбуланту, тестирајте се. Не идите на дружења јер је велика вероватноћа да и друге заразите. Можда ћете ви имати блажу слику, али ћете пренети вирус другом који ће можда завршити на респиратору", закључио је Лончар.

 

 

Извор: Танјуг