Вести

Лончар: Србија има изванредну кардиохирургију

У Универзитетској дечјој клиници "Тиршова" у Београду у претходних неколико дана обављене су три операције деце са урођеним срчаним манама, које је заједно са српским колегама успешно извео један од водећих стручњака из Лондона др Мартин Костолни.

Како је поручено у тој здравственој установи, деца се осећају добро и опорављају се након тешке и захтевне интервенције.

Министар здравља Златибор Лончар пренео је да Србија има изванредну кардиохирургију, али да, како је рекао, постоје ствари које су реткост у којима лекари не могу довољно да се усаврше.

"Онда бисмо били принуђени да нашу децу шаљемо у иностранство да се оперишу, а операција би минимум коштала 70.000 фунти, евра, долара... Овако седам до осам пута мање платимо него да су деца отишла", рекао је Лончар.

Додао је и да је договорено да наши млади доктори одлазе на усавршавање, као и да ће поново у Србију доћи др Костолни, коме је ово осми долазак у нашу земљу.

 

О лекарима који су против вакцине: Иду на Суд части Лекарске коморе Србије

Када неки лекар каже пацијенту да не треба да се вакцинише, Лекарска комора Србије ће покренути процес и пријаву за угрожавање здравља и живота људи, изјавио је Лончар.

Лончар је рекао да ће у том случају лекар ићи на Суд части при Лекарској комори Србије и да то значи да ће онда "вероватно изгубити лиценцу".

"То је одлука струке, а чланови Лекарске коморе Србије су сви лекари у Србији. Подржавам ту одлуку, то је нешто неминовно", рекао је Лончар.

 

Из минута у минут расте број заражене деце

Заражене деце има доста и тај број расте из минута у минут, поручио је данас министар Лончар и додао да тренутно нема ни породице ни школе где неко дете није позитивно на ковид.

Лончар је рекао да деца боље подносе инфекцију и имају нешто блаже клиничке слике, али истакао је да су млађи такође преносиоци и могу да пренесу заразу старијима.

Министар је рекао да је најкритичније у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, где, како је рекао, не падају бројеви новооболелих.

"Рачунајте да је свуда критично. Имамо проблем на нивоу целе Србије", рекао је Лончар испред Универзитетске дечје клинике "Тиршова".

Министар је рекао и да "нема теоретске шансе" да ће ускоро нека ковид болница изаћи из таквог система лечења.

"На ивици смо да Земунску болницу ставимо у ковид систем, таква је ситуација", истакао је Лончар.

Рекао је и да велики број људи, који нису ковид позитивни, трпе чекајући да дођу до лекара и додао да је једино решење у масовној вакцинацији.

Лончар је данас у Тиршовој разговарао са др Мартином Костолнијем, светски познатим кардиохирургом из Лондона, који је претходних дана заједно са српским колегама, обавио три операције у тој здравственој установи.

 

Питање тренутка када ће се увести ковид пропуснице

Лончар је изјавио да је питање тренутка када ће се у Србији увести ковид пропуснице, јер, како је рекао, разлог је једноставан, а то је спасавање људских живота.

"Сматрам да ћемо морати, пре или касније, да дођемо до ковид пропусница. У великој већини земаља то функционише и ради", рекао је Лончар.

Лончар сматра да неће бити никакав проблем да се ковид пропуснице контролишу и да ће инспектор методом случајног узорка издати пријаву објекту које не буде поштовало ту меру.

"Залагаћу се да то буде озбиљна казна која ће их одвикавати од тога", нагласио је Лончар и додао да је сваки кафић, ресторан, биоскоп... одговоран за себе, те да они треба да пусте људе унутра уколико су вакцинисани или имају негативни антигенски или Пи-Си-Ар тест.

 

 

Извор: Танјуг