Вести

Лончар: Струка подржава најстроже мере Владе

"Струка у потпуности подржава Владу Србије и председника Александра Вучића у доношењу најстрожих мера у борби против Корона вируса", рекао је министар здравља Златибор Лончар и указао да наш здравствени систем ради у посебном режиму, и да би свака неодговорност свих нас могла да доведе до рушења тог режима.

"Већина здравственог система је ангажована у борби против Корона вируса, али нити желимо, нити можемо да запоставимо друге људе, који имају тегобе и који не могу да чекају“, рекао је Лончар.

Лончар је рекао да је постигнут договор да домови здравља већи део својих капацитета користе за те људе којима је неопходна здравствена помоћ, а да за оне са респираторним инфекцијама имају одвојене капацитете.

У домовима здравља има по минимум десетак телефонских линија да грађани могу да дођу до својих изабраних лекара, да добију савет или препоруку.

“Стање ће се мењати из дана у дан на основу захтева који буду постојали за примарни део зравствене заштите. Ми већ сада имамо преко хиљаду телефонских бројева на којима дајемо информције и савете. Електронски рецепти важиће до даљњег”, рекао је Лончар.

Што се тича хроничних болесника, који иду на дијализу, хемотерапију или зрачење, Лончар је рекао да нема разлога да о томе размишљају, јер сваки пацијент са таквим потребама има код себе папир и нико га неће дирати током трајања забране кретања.

Сви они имају упут о томе где иду, те је зато крајње неозбиљно да би неко могао да замисли да ће на пример трудница која се порађа бити заустављена.

“Замолио бих да се са таквим стварима не шале и не играју”, упозорио је Лончар и истакао да је “овде реч о изузетно озбиљној ситуацији”.

Ово је ситуација у којој здравствени систем користи све капацитете, лекари и медицинске сестре су посвећени пацијентима буквално по цео дан и целу ноћ, раде у сменама, ретко одлазе кућама.

Зато бих молио све да то имају у виду.

Они имају толико посла и овај њихов посао се повећава зато што неко не жели да се понаша сходно ситуацији у којој се налазимо”, рекао је Лончар.

"Овај вирус не може пренети на даљину, већ искључиво контактом, када се са неким видите", рекао је Лончар.

“Према томе да ли ће неко да га пренесе некоме само зависи од нас лично, и ниоткога другог.

Сутра не може нико да нам буде крив”, рекао је Лончар.

Поново је упозорио да сваки систем има своје границе издржљивости, па тако и наш здравствени систем и не само наш, већ и они много бољи системи.

“То вам веома озбиљно кажем.

Струка је крајње јединствена.

Јуче на кризном штабу ниједан члан из струке није био против тога да се уведу најстроже мере које постоје да спречимо оно што још увек може да се спречи”, рекао је Лончар.

"Према томе, што се струке тиче она је апсолутна подршка и Влади и председнику и свима да се иде са најозбиљнијим мерама. Ми сутра нећемо моћи да објаснимо да смо срушили један здравствени систем зато што смо имали оне неодговорне којима није било стало ни до себе, ни до других”, рекао је Лончар и све грађане позвао на јединство, да једни другима помогнемо и да урадимо све што је у нашој моћи да ову кризу пребродимо.

 

Морали смо да пређемо у другу фазу, Мишовић за Корону

Због неодговорности грађана морали смо да пређемо у "другу фазу" борбе са Корона вирусом, због чега смо испразнили болницу "Драгиша Мишовић" у Београду и у њу сместили позитивне пацијенте.

"Kада се она попуни, идемо у следећу фазу, а то је Земунска болница, која ће ускоро бити испражњена.

Слично се дешава у Новом Саду са Kлиником за плућне болести.

У Ниш је ОРЛ клиника већ премештена у нову зграду и то ће бити следеће место где ће бити примљени пацијенти са Корона вирусом", рекао је Лончар.

Лончар је још једном упозорио да смо до тих фаза дошли због неодговорности.

"Према томе, неодговорност може прескупо да нас кошта, разимислите о томе", поручио је Лончар.

 

 

Извор: Танјуг/Пинк