Вести

Лончар: Тренутно заражено 2.340 медицинских радника

Министар здравља, Златибор Лончар, изјавио је да је тренутно регистровано 2.340 заражених здравствених радника корона вирусом, а да је 62 на болничком лечењу.

Лончар је рекао да су то озбиљни ресурси и људи који већ више од осам месеци раде у ковид систему.

Како је навео, смиривање ситуације зависи само од јединства и слоге, односно да се сви грађани с медицинским радницима уједине у борби против корона вируса тако што ће наредних неколико недеља избегавати контакте.

"Једина мера која може дати резултат јесте да се затвори све", рекао је Лончар и позвао грађане да поштују прописане мере и да избегавају контакте.

Када је реч о болничким капацитетима, Лончар је рекао да за сада има места за све који изискују болничко лечење, али да не мора да значи да ће то бити у Београду и апеловао на све да не праве додатни проблем здравственим радницима бунећи се зато што не могу да буду хоспитализовани баш у Београду, а живе у том граду.

"У ковид болници нема посете, каква је разлика у ком сте граду када са породицом можете да се чујете само телефоном", рекао је Лончар.

 

Паралелно радимо на испитивању вакцина

Лончар је изјавио да се ради на томе да свака вакцина за коју се процени да је безбедна, у најкраћем року буде у Србији.

Лончар је рекао да домаћа агенција за лекове паралелно са еврпопском и америчком агенцијом ради испитивања на вакцинама и додао да је тражила да унапред добије вакцине како се не би губило време.

"Тражили смо да нам унапред пошаљу како не бисмо губили време и да бисмо могли паралелно да их испитујемо и чим они добију дозволе, да будемо спремни да их применимо у најкраћем року", рекао је Лончар.

Лончар наводи да се спремају и фрижидери и пунктови, контејнери, као и у зависности од онога шта вакцине захтевају - температура, игле, шприцеви...

Истиче и да пре свега председник Александар Вуцић већину радног времена посвећује томе да се добију вакцине и да се што пре крене с вакцинацијом.

 

Суштина је у томе да избегавамо контакте

Лончар је оценио да је једина мера која би могла да да 100 одсто резултат у борби против корона вируса потпуно затварање, али да то, међутим, уз поштовање до сада прописаних мера и избегавање непотребних контаката није потребно.

"Суштина је у томе да нема контаката, што чешће да се перу руке и носи маска. Кад већина нас то схвати и утиче на све људе око себе да се придржавају и када издржимо у томе, онда имамо светло на крају тунела", рекао је Лончар и додао да ће уз то решење бити вакцинација када се дође до безбедне вакцине.

Лончар је истакао да је сада моменат када сви морају да буду рационални, јединствени и да престану расправе и полемике која је мера потребна и добра.

Упитан за то што је један члан Кризног штаба, епидемиолог Предраг Кон, рекао да се закаснило са неким мерама, Лончар је рекао да се у неким земљама много раније почело са примењивањем много ригорознијих мера, па по бројкама и стању види се да нису дале резултате.

Апеловао је на промену свести код грађана и навео да сви морају постати свесни да је корона вирус ушао у породицу, кућу, и да је једини лек да се избегавају контакти.

Издвојио је два проблема код грађана - то да се пацијенти не јављају на време лекару, а као други то што један део људи и даље не верује да корона вирус заиста постоји. 

"То је суштина свега, ти људи који не поштују мере и мисле да је корона измишљена и да им не може ништа, они који чекају у редовима испред сплавова, су најнервознији када дођу код лекара", рекао је Лончар и апеловао на све да покажу више разумевања за медицинске раднике, који скоро девет месеци изгарају борећи се с вирусом.

Лончар је рекао да поред ковид пацијената има доста људи који захтевају здравствену негу, која им је онемогућена тренутно због корона вируса , али и због неодговорности појединаца који не поштују мере.

"Онколошки пацијенти и ургентна стања не чекају, а сви остали пацијенти су приморани да чекају. То је још један разлог да апелујемо на промену свести. Ако нам је стало до тих људи, до медицинских радника, до здраве Србије, хајде да будемо јединствени и да се концентришемо на прекидање свих контаката који нису неопходни, да ове бројеве смањимо и да омогућимо људима да иду код лекара и медицинским радницима да дођу до ваздуха", поручио је Лончар.

Према његовим речима, здравствени систем је претворен у јединствени систем и у овим околностима се не прави разлика између домова здравља, амбуланти, болница... односно, здравствени систем је на посебном режиму рада који се мења из дана у дан у зависности од ситуације.

За ковид болнице у Батајници и Крушевцу потребно ће бити око 2.500 медицинских радника, а Лончар је рекао да се примају нови људи, који се обучавају.

"То је изузетно тежак и сложен процес", рекао је Лончар и додао да много помажу млади лекари, као и да се јавило 600 студената завршне године Медицинског факултета који су спремни да помогну.

И њих ће од понедељка да ангажују да стичу знање, праксу, искуство и уједно да помажу.

Додаје и да се процењује онлајн настава за млађе разреде у основним школама јер нико не жели да угрози децу, али додаје да деца у школама носе маске и поштују друге мере и немају велики ризик од заражавања.

 

Урађено све да се спречи ширење вируса на сахрани

Министарство здравља Србије и Кризни штаб учинили су скоро све како би предупредили ширење корона вируса на сахрани патријарха Иринеја, изјавио је Лончар.

Лончар је подсетио и да су дали препоруке које су могле да донесу резултат и навео да је једино што је преостало да се уради била потпуна забрана људима да оду и одају пошту преминулом патријарху, што није ни разматрано, јер тако нешто се не дешава свакога дана, ни сваке године, а одлазак патријарха представља велики губитак за српски народ и СПЦ.

"Урадили смо све што је било до нас, то нису ствари које се дешавају сваки дан и сваке године. Све је замишљено тако да се не дође до контакта, да прође на одређеном растојању, поклони се и оде даље. Шта да радимо са онима који су пришли и хтели да пољубе, да их ухапсимо? Нисмо могли да хапсимо", рекао је Лончар и додао да је добро што је већина носила маске.

Навео је да су након сахране обавили брзо тестирање велике већине људи који су били најизложенији како би на време открили да ли је дошло до заражавања.

"Био је један број позитивних, кренули смо са терапијом", додао је Лончар.

 

 

Извор: Танјуг/РТС