Вести

Лончар: Влада Србије усвојила предлоге мера здравственог Кризног штаба

Лакши пацијенти из ковид болница у Београду данас ће биће пребачени у привремене болнице у Нишу, Kрагујевцу, а сутра у Нишку бању, како би се ослободили капацитети у Београду за најтеже пацијенте, изјавио је министар здравља Златибор Лончар.

Лончар је на састанку с директорима ковид болница рекао да Београд има највећи проблем са болничким капацитетима.

"Договорили смо се да један број места буде ослобођен у Београду и они ће бити за теже пацијенте. Лакши пацијенти сутра ће ићи у Нишку бању, а од данас у привремене болнице у Нишу и Kрагујевцу", рекао је Лончар.

Kако је рекао, први пацијенти ће кренути из Београда у наредних пола сата или сат, да би могли најтежи пацијенти да остану у Београду.

"Отвара се ковид болница у Лесковцу, а данас ћемо упутити додатне респираторе у болнице у Kраљеву и Лозници које попуњавају капацитете у интензивним негама", навео је Лончар.

Напомиње да никада није било више прегледа, ни позитивних пацијената, ни оних који захтевају болничко лечење.

Министар је рекао да је Влада Србије данас усвојила предлоге мера здравственог Kризног штаба и да се скраћује радно време до 18 сати свих кафића, ресторана, тржних центара, а да ће наставити да раде апотеке и бензинске пумпе.

Прописано је, како је рекао, обавезно коришћење маски на затвореном или отвореном где не може да се спречи контакт - пешачке зоне, раскрснице...

"Забрана свих јавних окупљања и на отвореном и на затвореном, ограничење на пет људи. Овде не рачунам школе, фабрике, већ мислим на друга окупљања, скупове, прославе", рекао је Лончар.

Обавезно остаје да се обезбеди четири метра квадратна за сваку особу у затвореном простору. Једна од мера је и да се омогући свима који могу да раде од куће да раде од куће, како би се смањили контакти у фирмама, али и гужве у градском превозу.

"Појачаћемо градски превоз. Kада се попуни 50 одсто аутобуса, он неће стајати на станици. Биће уведене и строге контроле свих мера - изолације, самоизолације. Ове мере ступају на снагу у уторак ујутро и трајаће десет дана", навео је Лончар.

Напомиње да су то мере које је медицинска струка тражила, да су оне усклађене са законом да могу да се спроведу и контролишу.

"Суштина свега је да нема контакта. Вирус је ушао у породицу, ушао је у кућу", навео је министар и додао да породица може да прошета, да изађе у ресторан на ручак, у кафић да попију кафу, али да се избегавају контакти са другим особама.

"Ово дуго траје, али разумите да немамо избора, немамо неограничене капацитете у болницама, немамо неограничен број лекара, сестара, сервирки. Нема контакта, носите маску, држите растојање, перите руке. Циљ је да се заустави даљи раст оболелих", поручио је Лончар.

 

Ако се аутобус попуни 50 одсто, неће стати на стајалишту

Лончар је изјавио да је основни проблем здравственог система недостатак болничких места, посебно у Београду.

"Договорили смо се да један број места ослободимо у Београду за теже пацијенте. Лакши пацијенти ће ићи у Нишку бању, а данас у привремене болнице у Нишу и Kрагујевцу. То ће кренути у наредних пола сата, сат, да би могли да мирније сачекамо ноћ", рекао је Лончар.

Лончар је најавио да се отвара ковид болница у Лесковцу и потврдио да је Влада усвојила предлоге медицинског Kризног штаба.

"Појачаћемо градски превоз да би биле мање гужве, када се попуни градски превоз до 50 одсто путника, неће стајати на станици, док се не рашчисти гужва", истакао је Лончар.

 

Заражена 1.402 здравствена радника

Тренутно су 1.402 здравствена радника заражена вирусом корона, од тога је 53 на болничком лечењу, рекао је Лончар.

Лончар је рекао да грађани могу да помогну здравственим радницима тако што ће смањити контакте, примењивати све приписане мере како би се смањило ширење вируса корона.

"Неизмерна захвалност свим лекарима, медицинским сестрама, техничарима, сервиркама, чистачицама, који раде сада у ковид болницама. Ако можемо због њих и због здравља људи поштујте мере и прекините контакте", рекао је Лончар.

Лончар је позвао грађане да крсну славу славе у кругу породице, јер би сваки други контакт био озбиљан ризик да буде заражених и да неко зарши у болници.

"Једино тако можемо да помогнемо нашим јунацима, херојима и да сачувамо здравље људи", рекао је Лончар.

 

 

Извор: Танјуг