Вести

Мали: Борба против сиве економије биће још агресивнија

Сива економија је непријатељ са којим ћемо се носити и када је искоренимо имаћемо лепшу и уређенију Србију за нашу децу, поручио је потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали на отварању Националне конференције "Бољи начин".

Мали је рекао, на конференцији под слоганом "Дигитализација као излаз из сиве економије", да је борба против сиве економије један од стубова активности Владе Србије, те навео да је од 2015. године више од 70 одсто акција, планова и активности по том питању испуњено.

"У периоду од 2017. до 2021. године, по истраживању НАЛЕД-а, смањено је учешће сиве економије за три одсто, на 11,7 одсто", рекао је Мали.

Оценио је да је то велики корак напред, али и велика обавеза да се настави агресивније, брже, боље и јаче против сиве економије.

Навео је да су активности за системско решавање сиве економије биле и успех е-фискализације, као и система е-фактура.

"Сви губимо у сивој економији, а добија само онај ко фискални рачун није дао", нагласио је Мали.

Мали је рекао да је много урађено и на реформи Пореске управе - ПУРС, преко портала е-порези, те да се наставља са даљим растерећењем зарада, што је у периоду од 2017. до 2021. године дало за резултат да је из сиве у законску зону прешло 200.000 запослених, те да је сада стопа незапослености 9,2 посто.

Додао је да је много урађено на координацији инспекција.

Мали је најавио још јачу борбу државе против сиве економије, јер сваки динар који се уведе у легалне токове доприноси расту економије.

Истакао је да су важне даље реформе царине, те повезивање Пореске управе са царином, као и увођење е-акциза и е-отпремница, те нагласио као кључно коришћење дигитализације.

Говорећи о тек усвојеном програму борбе против сиве економије до 2025. године рекао је да ће бити настављена улагања у тржишну инспекцију, те даље растерећење зарада.

Порука свима је да ћемо наставити борбу против сиве економије и рад ван закона се никоме неће исплатити, поручио је Мали и додао да Србија кроз системска решења показује колико је спремна да идемо до краја, када је ова област у питању.

Мали очекује да ће е-фискализација и е-фактура додатно када буду показали пуне ефекте утицати на смањење сиве економије.

 

 

Извор: Танјуг