Вести

Мали: Данас смо земља са највећим привредним растом у Европи

Могу ли се јавна предузећа у Србији боље организовати, да ли је кључ у платним разредима или у професионалном менаџменту. За многе је "државни посао" гаранција стабилног запослења са знатно мање стреса него у приватном сектору, било да се ради о запосленима или менаџменту. С друге стране, грађани очекују да јавна предузећа буду ефикасна или да се приватизују ако је то начин да не праве губитке. Како да се у јавном сектору запосле најбољи радници и како изабрати најбољи менаџмент уз сва ограничења која у јавном сектору постоје? О томе у дебати "Реч на реч" дебатовао је министар финансија у Влади Републике Србије и потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Синиша Мали.

"Српска напредна странка је на челу са председником Александром Вучићем 2014. године започела тешке, болне реформе, које подразумевају промене и у јавним управама, модернизацију и побољшање. Ево најбољи пример за то је акција давања помоћи младима од 100 евра, толико је једноставно да се пријавите и да убрзо затим добијете новац. Такође, кад је била актуелна вакцинација, све је ишло брзо и једноставно, захваљујући одличним реформама које смо спровели", рекао је Мали.

Мали је рекао да се пореске пријаве такође попуњавају онлајн, уложили смо много у дигитализацију, модернизовали Србију и то је чињеница.

Говорећи о просечним платама, Мали је истакао да је неупоредиво стање сад и пре 2012. године.

"Кад погледамо просечну плату 2012. године, она је била 320 евра, а ево данас, сад у децембру, имаћемо просек преко 600 евра. Кренули смо од земље која је била на ивици банкрота, успели смо да подигнемо урушену економију, а заслуге за то има и јавни сектор и реформе које смо спровели из корена. Због тога су нам плате порасле и у здравству и у просвети. Део те заслуге иде и јавном сектору, и ја желим да захвалим запосленима у јавном сектору који су и ове две подледње године пандемије ковида 19 изнели на својим плећима. Ту говорим о здравству, о просвети, и зато нам и плате у тим секторима расту, зато никад више и не улажемо у просвету и здравство, а платни разреди долазе и ми ћемо их спровести до 2025. године", нагласио је Мали.

Мали је рекао да је минимална зарада 2011. године у Србији била 15.700 динара, а данас је 35.000 динара, више него дупло већа. Покривеност просечне потрошачке корпе је већ на 90 одсто, али ми ћемо радити још јаче на томе да плате и пензије расту. Минимална зарада се не исплаћује из буџета, већ је плаћају послодавци.

"Тема платних разреда није једноставна, нису то само бројке, то су људи и њихови животи. Не желимо да мењамо неке ствари преко ноћи", рекао је Мали.

"Кад је у питању стопа незапослености, што је такође веома важно, 2012. је износила 25,9 одсто, сваки четврти становник Србије није имао запослење. Прошле године је, упркос пандемији, незапосленост износила само 10,4 одсто", рекао је Мали.

"Платни разреди су само део шире реформе јавне управе", рекао је Мали.

"Сваки грађанин може да види резултате реформе јавне управе. Тренутно се сви млади преко Е-управе пријављују за 100 евра помоћи, а тако се подносе и пореске пријаве", рекао је Мали.

Мали је рекао, да је уложено много у дигитализацију и модернизацију јавне управе а платни разреди само су део тога.

"За реформу јавне управе нису довољни само платни разреди", истакао је Мали.

"Да бисте имали добру јавну управу морате имати задовољне раднике у њој. Погледајте само колико су порасле плате у Србији. Данас смо земља са највећим привредним растом у Европи. Зато нам плате у јавном сектору, здравству и јавној управи, расту", објаснио је Мали.

"Укидање државних агенција нема никакве везе са минималним зарадама. Данас је минималац 300 евра, повећавамо га из године у годину и нисмо и даље задовољни. Наша политика је да повећавамо стандард грађана Србије повећањем плата, да људи имају новца за пристојан живот", рекао је Мали. 

"Минимална зарада се не исплаћује из буџета, већ је плаћају послодавци", нагласио је Мали.

"Тема платних разреда није једноставна, нису то само бројке, то су људи и њихови животи. Не желимо да мењамо неке ствари преко ноћи", рекао је Мали.

"Тренутно се спроводи велики пројекат по имену Искра. Правимо базу са тачним бројем људи и њиховим примањима, онда је много лакше да се спроведе реформа", додао је Мали.

"Субвенције су исте и за домаћа и за страна правна лица, за мене су то све домаћа правна лица", рекао је Мали говорећи о субвенцијама за запошљавање које даје држава Србија.

"Одржали смо финансијску стабилност, јавни дуг нам је 51,4 одсто БДП-а и то након 8,7 милијарди евра помоћи које смо дали да бисмо умањили последице ковида. У овом тренутку смо лидер у овом делу Европе", истакао је Мали.

"Никада се није више улагало у целој Србији, никада плате више нису биле више, као ни пензије", подсетио је Мали.

Захвалио се запосленима у јавној управи и подсетио на повећања плата од 10 одсто најавивши даља повећања примања.

"Са том политиком ћемо наставити и даље. У срцу те реформе нам је и реформа јавне управе. Не бисмо могли све то да спроведемо да јавни сектор то није подржавао"; рекао је Мали.

"Када су јавна предузећа у питању, волим да говорим о бројкама. Реформу ЈП смо покренули 2014. и сада не постоји ниједно које представља било какав фискални ризик по буџет Републике Србије што је потврдио и ММФ. Године 2015. је 25 јавних предузећа пословало позитивно, а прошле их је 84 своју добит уплатило у буџет, дакле 3 пута више, а укупно смо 16,8 милијарди динара добили од јавних предузећа. Не кажем да је све сјајно, али бројке довољно говоре да нам је и тај део привреде стабилан", објаснио је Мали.

"Није истина да се било коме на почетку године праве планови за опраштање дугова. Ниједно јавно предузеће осим Ресавице и Железнице не добија субвенције Владе Србије", навео је Мали.

"Очекујем да наша јавна предузећа постану мотори напретка и развоја", рекао је Мали.

"ЕПС је имао проблема или неко је преузео одговорност, одмах су смењена четири директора, то је велика разлика", додао је Мали.

"Када се говори о добрим кадровима, најважније је да их привучете, а лакше ћете их довести у земљу која има будућност, која има растућу економију. То је најважније", истакао је Мали.

Како је рекао, јавна предузећа сигурно могу боље, али њихов допринос у превазилажењу пандемијске кризе се не сме занемарити.

"Србија је прошла кроз тешке реформе јавних предузећа и управе да би постала лидер у региону. Имамо још много посла који ће се наставити, јер у Србији се никада није више градило и отварале фабрике", закључио је Мали.

 

 

Извор: РТС 1