Вести

Мали: Ђилас доказао да зна да брине само о свом џепу

Министар финансија и члан Председништва Српске напредне странке Синиша Мали поновио је да га зачуђава стална потреба Драгана Ђиласа да умањи резултате Србије и да ниподаштава свеобухватне мере које држава предузима с циљем спречавања последица вируса корона.

Јасно је, рекао је Мали, да Драган Ђилас не разуме тежину ситуације у којој се читав свет нашао, као ни успехе Србије, али да то не значи да треба да ниподаштава мере које су предузете и чињеницу да држава чврсто стоји иза привреде и запослених.

"Разумем да му је тешко да то схвати, јер је доказао да не зна да брине ни о коме, осим о сопственом џепу", рекао је Мали.

Држава ће, објаснио је Мали нове мере, за 60 одсто од износа минималне зараде за два месеца издвојити 36 милијарди динара, док ће одлагање пореза и доприноса на зараде за један месец коштати око 30 милијарди динара.

"Поносан сам јер је држава ипак нашла начин да издвоји додатна директна новчана средства за привреду и запослене. У наредна два месеца ћемо издвојити по 18.000 динара, односно 36.000 динара за два месеца, за 1.050.000 запослених у 235.000 привредних субјеката", навео је Мали.

Мали је додао да се са новим пакетом подршке долази до износа од око 5,7 милијарди евра, што је 12,2 одсто БДП-а.

Како је објаснио, држава је довољно јака да поново помогне свима.

"Драган Ђилас очигледно није схватио да вирус корона погађа све. Чињеница је да има мање и више погођених сектора, али смо довољно стабилни и јаки да можемо да помогнемо свим привредницима и свим запосленима. То је свакако додатни новац који улази у нашу економију и који ће да се троши у наредним месецима", рекао је Мали.

Мали је поновио да је Ђиласова наводна брига за привреднике и запослене лицемерна.

"Подсетићу још једном да су и Ђилас и његови пајтоси оставили привреду и запослене на цедилу 2008. и 2009. године, за време економске кризе. Управо тада, у Србији смо имали стотине хиљада незапослених и затворене фабрике. То није Србија коју желимо. То је Србија која је остала у прошлости", истакао је Мали.

Мали је рекао да су грађани увидели намере Драгана Ђиласа и "његових пајтоса", што је доказано и на изборима, јер је, наводи, та опозиција остала невидљива.

За Ђиласа је навео да је оставио дуг Граду Београду од 1,2 милијарде евра и дефицит већи од 20 одсто, те да постоји још много неславних ствари којим се Ђилас "окитио" за време своје власти.

"Због њега и његових пајтоса, Србија је била у изузетно тешком стању и била приморана на тешке мере. Ипак, захваљујући одговорној економској политици, данас имамо могућност да помогнемо нашој привреди и запосленима. Ту могућност желимо и да искористимо", истакао је Мали.

Мали је навео да је Србија успела да стабилизује јавне финансије и оствари суфицит у буџету четири године заредом, као и да је јавни дуг под контролом.

"Држава поносно стоји иза сваког појединца и спремна је да преузима на себе терет ове кризе. Управо у томе је разлика између нас и вас. Имамо простора да помажемо и то чинимо пуног срца. Бринемо о будућности, коју сада коначно имамо", закључио је Мали.

 

 

 

Извор: Танјуг